Nyheter

Grønn drøm på Blaafarveværket

Drømmen om en hage – Nordiske hagemotiver er navnet på årets utstilling, og 40-års jubileum for utstillingene på Blaafarveværket.

Bilde 1 av 6

Sandra Lorentzen, kurator ved Blaafarveværket, har jobbet intenst, sammen med Tone Sinding Steinsvik og Sverre Følstad, med årets utstilling som viser nordiske kunstneres verk – fra nordiske hager.

Pionerutstilling

– Det var veldig viktig at også hagene skulle være nordiske, ikke bare kunstnerne, men det skulle vise seg å bli ganske tidkrevende og et til dels utfordrende arbeid. Kunstnerne bodde jo også i andre land, og på vår leting etter de nordiske hagene, fant vi franske og engelske og flere andre. Jeg var faktisk en liten stund inne på tanken om at vi skulle vise generelle hagemotiver fra nordiske kunstnere, men så tenkte jeg: Nei, det skal bare være fra nordiske hager, og heldigvis – akkurat dette med nordiske hager har ingen andre vist på denne måten tidligere, så det er faktisk en pionerutstilling, redegjør Lorentzen.

For tredje år på rad er hun ansvarlig for hovedutstillingen på Blaafarveværket og har allerede neste års utstilling på idéblokka, men det eneste hun kan røpe om den, er at den har en tilknytning til Blaafarveværket siden museet neste år feirer 50 år. Nå dreier deg seg altså om 2017, 40-års jubileum for kunsten, og om hager.

Hagearbeid

– Årets utstilling viser hvordan nordiske kunstnere på 1800- og 1900-tallet ble inspirert av nordiske hager, enten det var deres egne eller hagene til familie, venner og kunstnerkolleger. Alle motivene er basert på hager slik de var den gangen de ble malt, fra store herskapelige lysthager og prestehager, til vinterhager og små private hager. Hagen blir fremstilt på forskjellige måter, fra realistiske og naturalistiske skildringer til å romme kunstnernes tanker og følelser, forklarer Lorentzen som selv ikke er noen ekspert på hager, hun tror det kommer mange blant publikum som er langt mer interessert i hager enn henne selv.

– Men læringen og nysgjerrigheten i jakten på årets verk gjorde meg jo veldig interessert. Vi ville gå i dybden på hvert eneste verk og stilte spørsmålene; Hvilken hage er dette? Hva slags vekster ser vi, planter, blomster og trær? Vi ville finne ut så mye som mulig, og det ble et omfattende arbeid, medgir kuratoren.

Pløyd og upløyd mark

Utstillingen viser verk fra 41 kunstnere fra fire land, kjente og mindre kjente – de selvsagte norske som Nikolai Astrup, Arne Kavli, Frits Thaulow og Erik Werenskiold og selvsagt svenske Carl Larsson, han kommer man ikke utenom. Sandra Lorentzen forteller at han egentlig burde ha sitt eget rom fordi han er så særegen, men han har fått en egen vegg, og det gjør omtrent samme nytten. Vi ser danskene Anna Ancher og Severin Krøyer og finnene Pekka Halonen og Ferdinand von Wright, bare for å nevne noen.

Fornuft og følelser

– Det er spennende å følge verkene som spenner over et tidsrom fra 1840 til 1940, til å se alt hva de rommer og de forskjellige uttrykkene; fra perfekte organiserte hager til kunstnerens følelser og ekspresjonistiske penselstrøk – her er det mangfold, informerer Lorentzen som selv gleder seg til åpningen av utstillingen, og som alltid er spent på publikums reaksjoner.

– Jubileumsutstillingen gir folk en unik mulighet til å bli kjent med hagemotiver til noen av de største nordiske malerne, og publikum kan glede seg til å oppleve omtrent 60 ulike hager, med blomster, trær, grønnsaker, mennesker og dyr – alt er der!

Årets utstillinger på Blaafarveværket:

Verket: «Drømmen om en hage – Nordiske hagemotiver» Fokuserer på menneskets intime naturopplevelser i hagen, som skaper en trygg ramme omkring livsutfoldelsen. I Norden deler vi, i tillegg til felles kultur, de fire årstidene med lyse somre og mørke vintre.
Kittelsen-museet: Robert Storm Petersen (1882–1949), bedre kjent som Storm P., viser satiriske og humoristiske tegninger, oljemalerier og akvareller.
Papirtegning av Marit Roland. Tømmerlåven på Nyfossum forvandles til en magisk opplevelse som utvider vår forståelse av tegning.

Mer fra Dagsavisen