Nyheter

Gjensyn med brodd

Den er langt større enn en vanlig veps, og sprøyter inn mer gift når den stikker. Etter nesten 100 års fravær, er geithamsen tilbake i Buskerud.

– Den siste observasjonen var i 1911, også kom den tilbake igjen i 2007, til Fredrikstad. Det man ser, er at den sakte, men sikkert sprer seg, fra Østfold og til Indre Akershus og Sør i Hedmark. I fjor ble den observert i Buskerud, jeg tror det var fra Hurum, for første gang, og i Horten i Vestfold, sier insektforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) til Dagsavisen Fremtiden.

Geithamsen er en veps som trives i et varmt klima, og er lite aggressiv, men hvis den først stikker, er stikkene mer smertefulle enn stikk fra mindre veps, skriver NRK.

Takmøner

Geithamsen er den største stikkvepsen i Europa. Ødegaard tror et mildere klima er en viktig årsak til comebacket i 2007, etter at den hadde vært borte fra Norge i 86 år.

– Den var mest kjent for å leve i hule trær, som eik, men det viser seg at den klarer godt under gamle takmøner og så videre, sier insektforskeren.

Ingen grunn til panikk

Vepsestikkene fra geithamsen er vondere enn vanlig veps av én grunn.

– Det er verre enn et vanlig jordvepsestikk på grunn av størrelsen på vepsen, som får den til å sprøyte ut mer gift, sier Ødegaard, som understreker at det ikke er noen grunn til panikk, med mindre du er allergisk.

Han beskriver vepsen som et nyttedyr som ikke er til skade for norsk flora eller fauna.

Foto eller død veps

Zoolog Roar Solheim ved Universitetet i Agder sier at det har vært flere falske alarmer om geithams fra personer som har sett for eksempel en dronning av en vanlig veps.

– For å kunne godta en melding om geithams må i enten ha fått inn et dødt eksemplar eller et godt foto av vepsen, sier han.

Frode Ødegaard, NINA

Mer fra Dagsavisen