Nyheter

Fylkesmannen krever svar om førsteklassesamtaler

Kommunens egen risikoanalyse viser at avvikling av førsteklassesamtalene sannsynligvis vil få alvorlige konsekvenser. Drammen satset likevel på at barna i kommunen klarer seg uten.

Bilde 1 av 2

Innen tre uker må Drammen kommune redegjøre for skolehelsetjenesten generelt – og spesielt for hvordan de forholder seg til sju siterte anbefalinger fra Helsedirektoratets retningslinjer. Andre punkt på listen sier at alle barn bør få tilbud om en undersøkelse ved skolestart. Undersøkelsen, som man i Drammen kaller «førsteklassesamtale» bør omfatte en somatisk undersøkelse hos lege og en helsesamtale hos helsesøster.

Fylkeslege i Buskerud Kristian Krogshus sendte brev til Drammen kommune torsdag, basert på Sykepleierforbundets (NSF) siste bekymringsmelding – angående brudd på Helsedirektoratets nye retningslinjer for skolehelsetjenesten. Men også NSFs forrige bekymringsmelding (fra april i år) og påfølgende bekymringsmelding fra Barneombudet (i mai) ble tatt med i betraktningen.

Krogshus avslutter brevet slik: «Vi vil på bakgrunn av tilbakemeldingen vurdere om det er grunnlag for videre tilsynsmessig oppfølging, jf. helsetilsynsloven § 2».

– Jeg ser frem til å motta en redegjørelse fra Drammen kommune om deres skolehelsetjeneste. Den nevnte ROS-analysen må tale for seg selv; jeg registrerer imidlertid at det ikke er beskrevet noen risikoreduserende tiltak, sier Krogshus i en e-post til Dagsavisen Fremtiden.

Utførte analyse

«Dersom kommunen fraviker anbefalingen om en skolestartundersøkelse, må de kunne dokumentere at de likevel ivaretar barn og unge på en forsvarlig måte», skrev avdelingsdirektør Ellen Margrethe Carlsen, ved Helsedirektoratets avdeling for barne- og ungdomshelse, til Dagsavisen Fremtiden mandag.

Dokumentasjonskravet inkluderer at kommunen må utføre en risiko- og sårbarhetsanalyse, som skal kunne framlegges ved etterspørsel. Dette hadde da også Drammen kommune gjort, og avisen har nå fått tilgang til analysen.

Alvorlig

– Nei, denne analysen ser ikke pen ut. Jeg kan ikke se at de har satt inn noen kompenserende tiltak som ikke allerede ligger inne i retningslinjene heller, påpeker fylkeslederen i Sykepleierforbundet Linda Lavik, når hun får se risikoanalysen for første gang.

ROS-analysen viser at konsekvensene av å droppe førsteklassesamtalen med stor sannsynlighet er alvorlige. Blant følgene som kan forventes nevnes økt forekomst av psykiske lidelser og skader, at færre tilfeller av seksuelle overgrep, vold og rus i hjemmet blir avdekket, man går glipp av viktig informasjon om barnas utfordringer, flere barn blir overvektige og man får ikke observert samspillet mellom barn og foreldre.

– Prioriterer de som oppsøker

Hugo Limkjær, virksomhetsleder for Senter for oppvekst, forklarer via epost at de, til enhver tid, må prioritere innenfor gitte økonomiske rammer.
– Men denne ROS-analysen viser med all tydelighet at det å kutte ut førsteklassesamtalen kan få svært alvorlige konsekvenser. Hvordan kunne dere likevel prioritere dette vekk?
– Senter for oppvekst igangsatte førsteklassesamtaler i 2015, men hadde ikke kapasitet til å gjennomføre disse, fordi vi også ønsket å avsette tid til «åpen dør». Vi prioriterte derfor å avslutte førsteklassesamtalene, slik at vi hadde bedre kapasitet til de barna som oppsøkte helsesøster. Risiko­redu­serende tiltak ble så vurdert og iverksatt.
– Nå synes jeg ikke du svarer på spørsmålet.
– Jeg har ingen ytterligere kommentar utover den informasjon som er gitt.

Mer fra Dagsavisen