Annonse
SANG OG GLEDE: Randi Gunhildstad forsker på livsglede og synger så ofte hun kan.

Forsker på livsglede

Randi Gunhildstad bruker utdannelsen i filosofi når hun skal nå ut til publikum fra scenen.

Annonse
Lokale nyheter

Randi Gunhildstad

Sanger, filosof og livsgledeforsker. Lørdag sang hun sammen med SwingCompagniet under lørdagsjazzen på Unique.

 

Hva er det som er spesielt med jazz?

– Det er en artig måte å synge på. Det er lekent med muligheter for improvisasjon. Det er en sjanger med stort læringspotensial, man blir aldri utlært. Jeg hører mye på Ella Fitzgerald og Louis Armstrong. Det er helt fantastisk å høre på lekenheten når de synger.

Du er også livsgledeforsker. Det må du fortelle mer om.

– Jeg tok en filosofiutdannelse i voksen alder og får i koret jeg jobber med prøve ut teorier innen livsgledeforskning. Våler kirkekor har et samarbeid med Bastøy landsfengsel der innsatte i fengselet synger med oss i koret. Det gjør at vi ofte har med nybegynnere, som gjør at vi ikke kan være et domkirkekor eller et kor for viderekomne. Da satser vi på glede. Den gleden sitter i kroppen, ikke i hodet. Vi jobber med kroppen for å kjenne på hvor gleden sitter. Vi varmer opp med stemmeøvelser for å vekke livsgledesommerfuglene som sover i magen om natten. Når de våkner, sprer de seg rundt i kroppen. Og de er smittsomme, så de kan spre seg til andre kropper også. Vi har det veldig gøy i koret. Jeg tror det er spesielt gøy for gutta i fengselet å få være med.

Er sang viktig for livsgleden?

– Det skader ikke. Når du synger kommer du i godt humør. Forskning viser at de som synger er gladere og lever lenger. «Med sang blir alle sorger små», sang vi på skolen da jeg var barn.

På hva slags arrangementer synger koret?

– Det er gudstjenester, med Frelsesarmeen eller på Bastøy. Vi har dratt til Røros på korsamling. For noen år siden dro hele koret til Trondheim for å være med på «Salmeboka minutt for minutt».

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Yndlingsboka mi er «Den uendelige historie» av Michael Ende. Den har jeg lest mange ganger og har også lest den for barna mine. Det er en bok jeg er veldig glad i. Jeg kjøpte førsteutgaven på et tysk antikvariat.

Hva gjør deg lykkelig?

– Musikk og sang. Det er rett og slett livet. Skulle jeg fått meg en feit karrierejobb måttet jeg slutte å synge som jeg gjør nå. Slutte med forestillinger. Det kan jeg ikke gjøre. Jeg elsker å synge og føler meg heldig som har anledning til å gjøre det.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Når jeg er i dårlig humør kan jeg være litt kritisk til meg selv. Det skal jeg prøve å slutte med. Jeg kan bli litt mildere.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– Kvinners rettigheter. Spesielt nå som vi ser hvordan Donald Trump har tedd seg overfor kvinner. Hvis vi kvinnesakskvinner lurte på om det var det vi var, er det i hvert fall ikke noe tvil nå.

Er det noe du angrer på?

– Nei, ikke nå. Jeg har tenkt at jeg burde tatt en musikalsk utdannelse da jeg hadde muligheten, men jeg tok filosofi i stedet og kan ikke angre på det. Nå har jeg fått innblikk i to verdener. Med filosofien får jeg en annen dybde i kommunikasjonen for å nå fram til alle hjertene som hører på, og meg selv. Den dybden blir man aldri utlært i.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Jesus. Han kunne jeg tenkt meg på snakke med. Det hadde vært hyggelig.

 

Annonse