Nyheter

FN i bystyresalen

72 ungdommer fra Drammen gjorde fredag et hederlig forsøk på å løse en av de blodigste og mest fastlåste konfliktene i verden.

Bilde 1 av 5

– På hvilken måte har dere tenkt å gå i dialog med en terrorgruppe som al-Qaida?

Det er ikke et enkelt spørsmål Egypts diplomat nettopp har fått, like etter at han har presentert hva Egypt ønsker å gjøre for å få slutt på krigen og den humanitære katastrofen som herjer i Jemen.

Kort tid etterpå fremmer Russland en resolusjon som konsentrerer seg om å sende inn humanitær hjelp til Jemen, uten å blande seg direkte inn i krigen.

– Iran ønsker at Saudi-Arabia stopper bombingen av Jemen, sier Irans utsendte fra talerstolen i bystyresalen.

FN-rollespill

Dette er bare noen få av de diplomatiske utspillene som ble fremført av 72 ungdommer fra de fem ungdomsskolene i Drammen, som fredag fikk prøve seg på et rollespill laget av FN-sambandet.

I årets rollespill var det Jemen-konflikten som skulle diskuteres. I bystyresalen satt elevene og simulerte FNs sikkerhetsråd, og var delt inn i hver sin landgruppe. Målet var å komme fram til et eller flere resolusjonsforslag som skulle stemmes over, med et overordnet mål om å løse konflikten på en best mulig måte.

Vil øke interessen for FN

– Vi ønsker å øke interessen omkring internasjonale spørsmål. Her kan elevene gå inn i en rolle og de kan lære om hvor vanskelig det faktisk er å løse disse konfliktene, sier Mette Bjerkaas i FN-sambandet.

Ungdommene må forholde seg til flere av de internasjonale spillereglene som stater faktisk forholder seg til i virkeligheten.

FN-sambandet forteller at de pleier å få god respons på rollespillene som ungdom over hele landet er med på årlig, og som har pågått siden 2000.

– Jeg overhørte to gutter her som snakket sammen, og hvor den ene sa «å fy, søren, dette var mye gøyere enn jeg hadde trodd», forteller Bjerkaas.

Kompleks konflikt

Mer enn 9.000 mennesker har mistet livet i borgerkrigen i Jemen og 2,4 millioner mennesker er drevet på flukt i Midtøstens fattigste land. Krigen har økt spenningen mellom regionale stormakter som Saudi-Arabia og Iran, og et stort antall mennesker i landet risikerer å omkomme av sult.

Tendensen blant ungdommene i rollespillet, gikk mer i retning fredelige løsninger på konflikten, sammenlignet med hvordan de godt voksne representantene i FNs sikkerhetsråd har vist seg å håndtere den fastlåste Jemen-konflikten i praksis.

– Vi prøver å løse dette politisk, og ikke med våpen, sier Fredrik Enberg Dahl, som i rollespillet representerte Storbritannia.

Mer fra Dagsavisen