Annonse
FOTO: KENNETH LIA SOLBERG

Flygeren som ble ølbrygger

Etter to tiår som flyger og flere år i oljebransen satser Stig Harald Hovind nå alt på butikk for dem som liker å brygge øl i Drammen og omegn.

Annonse
Lokale nyheter

Hvem: Stig Harald Hovind

Hva: Flykaptein gjennom en årrekke, tidligere leder av Drammen flyklubb og nå selvstendig næringsdrivende.

Hvorfor: Starter opp butikken Bryggerlosjen i Tomtegata i Drammen i midten av mai.

 

Fortell litt om bakgrunnen din og hva som nå har fått deg til å satse på ølbryggingsbutikk på heltid.

– Jeg mistet jobben min i olje- og gassbransjen, hvor jeg var skribent og satte opp tekniske kurs og HMS-kurs. Før det jobbet jeg som flykaptein i 20 år og bodde i USA. Da finanskrisen kom til USA mot slutten av 2007, ble 2008 et dårlig år og jeg mistet jobben. Etter det jobbet jeg med opplæring av piloter på en kontrakt et lite år, før jeg gikk over i olje- og gassbransjen. Jeg begynte først å brygge for meg selv. I mars var jeg med i Lier og omegn hjemmebryggermesterskap på Lier kulturscene. Da arrangementet gikk av stabelen, hadde jeg allerede fått vite at jeg kom til å miste jobben, men nå har jeg fått beinet innenfor dette miljøet. Jeg har brukt de siste månedene til å starte opp denne butikken.

Hva slags forhold har du til øl og når startet du å brygge?

– Jeg synes det er kjempemoro å brygge. Håndverket er kjempemoro, og det er veldig gøy å smake når man har fått det til. Det skal ikke så veldig mye til å lage god øl. Ølbrygging er noe for alle. Jeg har bare drevet med det i litt over ett år, så på mange måter er jeg nybegynner ennå. Det er mye å lære, og jeg hoppet i det. Jeg har alltid drømt om å begynne for meg selv og lage min egen arbeidsplass, fremfor at andre skal lage den.

Hvordan går man fram for å sette opp en ølbryggerbutikk?

– Haha, det kan jeg skrive en bok om. Det har vært mye jobb. Jeg har brukt hundrevis av timer på å prøve å finne ut regnskapsprogrammer, kassasystemer, hvor jeg skal ha lokaler, juridiske aspekter, budsjetter, planlegging, sondere markedet, lage kalkyler. Rett og slett finne ut hva minimum er for å få det til å gå.

Hva slags respons har du fått?

– Veldig bra. Det er absolutt behov for det i denne delen av fylket og på Østlandet. De nærmeste butikkene er i Bærum og så er det en nede i Horten.

Hvordan føles det å satse alt på dette?

– Veldig skremmende. Det bare å lukke øynene og dra til over hoppkanten. Gjøre de beste forberedelsene du kan og jobbe med nedslaget.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg har lest mange bøker ... «100 års ensomhet» av Gabriel García Márquez er en utrolig flott bok som har betydd mye for meg. Den har jeg lest mange ganger.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det er å være sammen med min datter og familien min. Det er det som er viktig.

Hvem var din barndomshelt?

– Fantomet.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg klarer ikke å si nei til sjokolade. Det er dårlige greier. Manglende impulskontroll rundt sjokoladeplater.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Har man tid det når man er småbarnsforeldre? Den utskeielsen vi har hatt, jeg og samboeren, er å dra og se på skiflygings-VM i folkehavet i Vikersund med noe attåt.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg vil nesten si Kim Jong-un i Nord-Korea. Det kunne vært interessant å prøve å forstå hva som foregår i knotten hans.

Annonse