Nyheter

Ferierer du hjemme? Her er noen sommerturtips for Drammensmarka

Stadig flere, og særlig unge, oppdager marka, ifølge DNT.

Bilde 1 av 2

Den Norske Turistforeningens lokallag i Drammen ble stiftet i 1888, og teller per i dag 11.000 medlemmer. Kontorsjef ved DNT Drammen, Anne Wollertsen, forteller at interessen for friluftsliv er økende.

– Det å være ute i skog og mark har blitt en trend. Stadig flere, og særlig unge, oppdager marka. Det kan ha sammenheng med mobilen, det er ekstra godt å få en liten pause, sier hun.

DNT-Wollertsen har plukket ut en rekke turmål som hun anbefaler Dagsavisen Fremtidens lesere å begi seg ut på.

1. Drammensmarka nord

– Byens mest kjente naturperle ligger nord for sentrum. Med godt opparbeidede spaserveier og stier er Bragernesåsen et eldorado for folk i alle aldersgrupper og med ulike ambisjoner for turen. I Hamborgstrømskogen ligger Ham- borgstrømpaviljongen turisthytte hvor det er spennende Tarzanløype og natursti samt gapahuk i bunnen av den gamle hoppbakken. En populær plass for unger! Hytta har ikke overnattingsmulighet. Parkeringsplassene på Landfalltjern og Spiraltoppen er enkle utgangspunkt for turer i åsen både sommer og vinter. Du kan også starte ved Eiksetra turisthytte i Lier. Tverråsutsikten, Skimtvarden og Storsteinsfjell er fine utsiktspunkter i Drammen Nordmark. Ellers er det skilta traseer helt fra Drammen sentrum. Fra Ypsilon-brua og fra Holmenbrua og fra bak Drammen krematorium bl.a. Også fra Strømsø og Åssiden.

På Drammensmarkas tak

– For mange er Skimtvarden uten tvil Drammensmarkas tak og et meget populært turmål for store og små. Skimten ligger 554 moh. og er det høyeste punktet i Drammens Nordmark. Skimtvarden er en solid steinstøtte med en peileskive som forteller deg hva du ser i det fjerne. Tverråsen har fått sitt navn fordi tilgjengeligheten kan være litt vrang eller tverr. På det bratteste, over Goliaten og Tverråsvannet, er det 70 meter høydeforskjell, og halvparten er stupbratt. Ved Goliaten ligger populære Goliaten turisthytte, ubetjent hytte fra 1920. Fint å telte ved vannet. Det er fra hytta merka en spennende runde, Tverråsvannrunden, som går bratt opp det såkalte Dronningslepet i Tverråsen. Starter du turen ved Eiksetra i Lier, går du på merket sti via Løken opp til Vakkertjern og videre til Tverråsutsikten, rett nord for Tverråsvannet. Det er mange små og store tjern og masse flotte utsiktspunkter i dette området. Fra Tverråsen er utsikten mest spektakulær. Området har både fjellfuruskog og dvergbjørk, noe som er litt spesielt for Drammensmarka. Du kan også starte fra Landfalltjern P-plass i Drammen og følge den blåmerkede stien innover og så ta vestover fra Steinkjerringa. Fortsett på den blåmerka stien via Kjøsterudseter, mellom Marivann og Gravningen, over Mellomdamsdemningen og opp på Tretjernsåsen. Utsikten herfra og fra Hoggskollen litt lenger inne er også helt fantastisk! Et annet godt utgangspunkt for turer i marka er Damhaugen P-plass i Solbergelva, «på toppen av åsen». Derfra er det merka inn langs Nerdammen og Mellomdammen, og man kan gå videre på merka stier både til Drammen, til Tverråsen og Goliaten og til Tretjernsåsen og Hoggskollen. Det er også mulig å gå til Solbergfjellet og Knabben med fantastisk utsikt over Drammensdalen. Man kan også gå opp til Solbergfjellet på merka sti fra P-plassen der Solbergveien krysser lysløypa, eller på merka sti fra Lunneplassen P-plass.

Svarvestolen

Svarvestolen ligger 433 moh. i Finnemarka nord for Drammen, 2 km nordvest for Glitre. Navnet kommer av ordet svarve, som betyr å dreie i tre. Svarvestolen er en av DNTDs ubetjente hytter. Hytta ligger innen Glitrevannverkets nedslagsfelt. Det er også viktig å huske at det er forbudt å bade og å bruke båt og kano i Glitre. Det er særdeles viktig å ta vare på drikkevannet vårt. Svarvestolen har to soverom med totalt åtte sengeplasser. – Den er fullt utstyrt, men uten proviant. Ønsker du å ligge over på hytta, må du bestille plass hos DNTD. Fra parkeringsplassen ved Engersetra i Åmot er det ca. 3 km på godt merket sti og vei inn til hytta. Du kan også sykle på skogsveien, og da går turen nedom Glitre. Sykkelturen kan også starte fra Lier eller fra Ulevannsområdet. Ta den blåmerkede runden rundt Glitreplassen når du er på Svarvestolen, Her finner du ruiner av gamle bosetninger og et skolehus.

Mer fra Dagsavisen