Annonse
Kunstner Sigrid Øyrehagen er bosatt i Nybyen, og i morgen lørdag 6. mai åpner hennes første separatutstilling i Drammen på Athene.

Fargesterk solo

Selv om Sigrid Øyrehagen har bodd på østlandet mesteparten av livet, lengter hun ofte tilbake til fødestedet på Vestlandet.

Annonse
Lokale nyheter

– Jeg har bodd i Drammen siden 2001 og før det i Oslo, men jeg må få skryte av min hjemkommune Kvinnherad, der ble bildene mine kjøpt inn, og de tok vare på meg fra dag én, medgir Sigrid Øyrehagen, som fremdeles har et stort publikum i hjemkommunen.

Hun har tidligere deltatt flere ganger på Novemberutstillingen i Drammen, og hatt separatutstilling på Gulden Kunstverk i Nedre Eiker.

Solo i Drammen

Nå er hun endelig klar med sin aller første separatutstilling i Drammen – på tide mener mange. Det mente også gallerist Lars Holst-Larsen hos Galleri Athene.

– Lars ringte å inviterte meg til å holde utstilling, og da måtte jeg selvfølgelig svare ja, forteller Øyrehagen. Når Dagsavisen Fremtiden kommer på besøk, er hun godt i gang med monteringen av sine malerier og monotypier, med god og kyndig hjelp fra ektemannen Tom Gundersen, også han kunstner som sikkert mange kjenner til.

Kunstkritiker og forfatter Jan Kokkin sier om Sigrid Øyrehagens kunst at den tar utgangspunkt i den tidlige modernismen på begynnelsen av 1900-tallet. Hennes bilder har i stil og koloritt mye til felles med de såkalte «munchianerne», særlig Ludvig Karsten, Bernhard Folkestad og Søren Onsager. Interessen for lysvirkninger i interiører deler hun med Harriet Backer.

Egen grafikk-teknikk

Utstillingen på Athene vil inneholde både oljemaleri og monotypi, originalgrafikk som bare trykkes i ett eksemplar.

– Jeg har funnet min helt egne teknikk, som jeg faktisk også holder kurs i, og lærer bort til andre kunstnere, røper Øyrehagen.

Hun har et rent, klart formspråk, men ofte med bruk av sterke farger. Likevel finner man er rolig harmoni i hennes arbeider. Tematikken handler ofte om enkle, rene landskapskildringer eller gjengivelsen av hverdagslige objekter.

– Jeg er veldig glad i å male interiør, og i å bruke farger, og jeg veksler mellom de to ulike teknikkene olje og monotypi, så ser jeg bildene med nye øyne. Motivene er ofte de samme i de to teknikkene, forklarer Øyrehagen.

– Jeg syntes det er gøy å lage originalgrafikk, å gjøre hele prosessen selv, å følge bildet hele veien til det ferdige resultatet. Lars Holst-Larsen nikker bekreftende.

– Jeg har alltid hatt stor sans for kunstnere som lager originalgrafikk, det ligger så utrolig mye arbeid bak.

Holst-Larsen ser fram til å vise utstillingen for publikum, og avslutter:

– Et galleri skal være et opplevelsessenter, vi skal skape en atmosfære, uten stress og mas, som alle skal få ta del i.

elisabeth.helgeland.wold@dagsavisen.no

Annonse