Nyheter

Drammen kutter ikke

Fylkeskommunens innsparingskrav gir høyst forskjellige konsekvenser fra skole til skole.

Bilde 1 av 2

– Ja, her kuttes det allerede med fem prosent, og fra høsten av skal vi opp i 7,5 prosent. De av våre medlemmer jeg har vært i kontakt med mener det innebærer større arbeidspress. For det betyr at man får færre timer på seg – til å sikre at elevene når de samme kompetansemålene, forteller Sigurd Bruusgård, arbeidsplasstillitsvalgt for Utdanningsforbundet ved Åssiden videregående skole.

Tirsdag skrev Dagsavisen Fremtiden om hvordan flere videregående skoler nå helt systematisk kutter i lærernes fagtimer for å spare penger. Dette skjer ved at de planlegger for færre timer enn elevene har krav på, og begrunner dette med at det uansett går bort et visst antall timer til aktivitetsdager, eksamener, kulturelle arrangementer og lignende. Lærerne må ta igjen det tapte ved å steppe inn som vikarer – eller ved å ta på seg et ekstra fag.

Prioriteringer

Utdanningssjef i Buskerud Jan Helge Atterås forsikret i tirsdagens avis om at elevene uansett fikk timene de har krav på, selv om de ikke har alle timene med sin faste faglærer.

Bruusgård er dog ikke overbevist.

– Jeg skjønner ikke helt hvordan Atterås får dette til å gå opp. Det har vist seg veldig vanskelig å spore opp hvor de tapte timene tas igjen. En ting er at faglærernes arbeidsplaner reduseres med en viss prosent, som gjerne legges i en vikarpott, men de blir ikke dermed brukt til å ta igjen timer som er falt bort, forklarer han.

Nå spør mange lærere seg hvordan enkelte skoler klarer å spare penger uten å gå veien om det rektorene gjerne kaller årstimetallreduksjon, men som andre beskriver som timetriksing. Julie Kvaløy, hovedtillitsvalgt for Utdanningsforbundet Buskerud, mener det har med rektors prioriteringer å gjøre.

– Det er ikke bare økonomi som er utslagsgivende her. En rektor som står fast ved at det ikke er pedagogisk forsvarlig å kutte ned på timeantallet, vil som regel klare å finne andre løsninger.

Ingen garanti

Ved Drammen videregående skole legges alle faglærernes årstimer inn på planen. Rektor Kristine Novak forklarer at de også legger inn noen timer ekstra i løpet av året, for å ta igjen fagtimer som faller bort til andre aktiviteter.

– Vi må alle spare, men vårt hovedgrep har vært å kutte oppretting av nye grupper i programfag, hvis for få elever velger det. De aller fleste får likevel innfridd sine ønsker, forteller Novak.

– De videregående skolene i Buskerud utviklet i 2015 et forsvarlig system for å sikre at elevene får alle timene de har krav på, sier Ann-Mari Henriksen, rektor ved Åssiden videregående skole.

Hun påpeker at alle aktivitetsdager og lignende må knyttes til faglig utbytte for elevene, men for lærernes del er det mye av dette som ikke kan regnes med som undervisning. Her har man valgt en streng linje på Åssiden.

– Og selv om lærernes årsplaner har samme timeantall som elevene har krav på, er det ingen garanti for at elevene faktisk får alle disse timene, understreker hun.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen