Nyheter

Debuterer i sin første spillefilm

Håkon Thorstensen Nielsen fra Mjøndalen er mest kjent fra teaterscenen, men nå i romjula ser man ham på kinolerreter over hele landet i krigsfilmen «Den 12. mann».

Hvem: Håkon Thorstensen Nielsen (26)

Hva: Mjøndøling som debuterer i sin første spillefilm, «Den 12. mann», første juledag.

Hvorfor: Filmen handler om en sabotasjeaksjon i Troms hvor 11 av 12 sabotører ble drept.

Du skal spille den norske motstandsmannen Erik Reichelt. Hvem var han?

– Erik var Linge-soldat sammen med Jan Baalsrud og hans oppgave med denne Martin Red-sabotasjeaksjonen var å være kjentmann. Han hadde vært i Tromsø året før og skulle gjøre seg kjent og knytte kontakter i forkant av sabotasjeaksjonen. Erik var 25 år og fra Kragerø. Han var kontaktperson mellom Kompani Linge og lokale sabotasjefolk i Troms.

Du er mest kjent fra rollen som «Juleskurken» på teaterscenen. Hva er de største forskjellene mellom å spille på teaterscenen og å spille i en spillefilm?

– På teateret er man hele tida bevisst på publikum, mens på en filminnspilling må man glemme publikum og spille helt som om det var ekte. Der kan vi kun jobbe oss skuespillere imellom. På teateret er vi veldig klar over publikum, og at de er der hele tida.

Hva har vært høydepunktene for deg under filminnspillingen?

– Det er veldig mye. Vi har vært i Tromsø, på Sommarøy, midtvinters i kjempeflott natur. Det var stort å bo på et hotell med 100 filmarbeidere ute i havgapet, og å bli kjent med disse menneskene. Vi hadde nattopptak ute på en båt i 25 minusgrader med kaffekopp i hånda, mens nordlyset danset på himmelen. Sånne perler man får der oppe.

Hvordan har det vært å samarbeide med regissør Harald Zwart?

– Bare fint. Det er en veldig arbeidsom og energisk mann som virkelig brenner for det han driver med.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg må nesten si Harry Potter, fordi det var den bokserien som fikk meg til å like å lese. Jeg var i utgangspunktet ikke glad i å lese, men etter det ble jeg veldig glad i å lese og leser mye.

Hva gjør deg lykkelig?

– Enten så må det være når sceneteppet går opp og man får lov å være en annen enn man egentlig er i en time eller to og se at publikum setter pris på det. Eller så må det være helt motsatt: å bare ha en hel kveld uten en eneste plan. Gjerne med de aller nærmeste, hvor spontane ting kan oppstå.

Hvem var din barndomshelt?

– Det er så flaut, men jeg var veldig Egon Olsen-opptatt. Både Arve Opsahl og Egon Olsen var forbilder.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Det er nok at jeg konfliktsky. Der skulle jeg gjerne hatt litt mer å bidra med.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da tar jeg med kjæresten min på en restaurant, og så spiser vi uten å tenke på hva det koster, og går gjerne på en kinofilm eller forestilling etterpå. Det skal sies at det er høyst sjelden at man gjør sånt.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Fattigdomsproblematikk og asyl- og innvandringsspørsmål.

Er det noe du angrer på?

– Å herregud. Nei, jeg føler ikke det. Det er kanskje et kjedelig svar. Hadde jeg vært en mobber på barneskolen, så skulle jeg sagt det her og nå, at det angrer jeg på.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg tror jeg kunne stått fast med Per Fugelli.

Mer fra Dagsavisen