Nyheter

Bok om Eiker-utvandring

Anne Marie Steenberg Jonassen lanserer «Eikværinger til Amerika» på Nedre Eiker bibliotek i dag

Anne Marie Steenberg Jonassen (73)

Gir ut den lokalhistoriske boka «Eikværinger til Amerika» med lansering på Nedre Eiker bibliotek onsdag.

Du er en av de to som skal lansere en lokalhistorisk bok på Nedre Eiker bibliotek på onsdag, hva handler den om?

– Dette er resultatet av flere års arbeid. Boka mi, «Eikværinger til Amerika» er på 274 sider og har opplisting av ca. 1500 navn og en del amerikabrev og historier om noen av utvandrerne. Boka inneholder dessuten mange fine bilder. Boka handler om de som utvandret fra Nedre Eiker til Amerika fra 1840 til 1940, men det er umulig å finne alle. Mange av de stedene jeg skriver om har jeg besøkt selv i Amerika, og møtt slektninger som bor der, og selv hatt besøk hjemme i Nedre Eiker av etterkommere fra utvandrede eikværinger.

Hvordan kom boka i stand?

– Jeg har gitt ut to slektsbøker tidligere, «Slekten Berget på Eiker» og «Horgenslekten på Eiker» og hadde mye materiell liggende etter de to. Den gangen fikk jeg mye stoff om mine amerikanske slektninger og tok selvfølgelig vare på alt dette.

Hvordan startet din interesse for slekt- og lokalhistorie?

– Jeg har egentlig hatt et forhold til Amerika siden 1954, da faren min var på oppdrag i FN og besøkte fetteren sin i USA. Jeg fikk bilder og brev fra tremenningene mine, og vi hadde mye kontakt. Rundt 1980 startet det for alvor, da jeg begynte på min første bok, men jeg har alltid vært interessert i slekt og historie. Jeg hadde lyst til å lage en ane-vegg med utgangspunkt i min egen slekt som har holdt til på Eiker siden 1600-tallet. Men ingen i min nærmeste familie visste noe særlig. Bestemor for eksempel, visste ingenting om moren sin, for hun var såkalt «uekte»-født. Jeg fant noen fine, gamle bilder i ei bok om Viborgslekta og ville vite mer, det var av mine tippoldeforeldre, jeg ville vite når de var født, hvem de var og så videre. Det balla på seg og ble til slutt bok. Det var litt av en jobb, det fantes jo ikke nett da jeg begynte. Jeg har gravd i kirkebøker og til og med lært meg gotisk, jeg er faktisk med i en gotisk gruppe. Jeg dro inn til Riksarkivet i Oslo regelmessig og tok fri fra jobben en dag i uka. Jeg fikk også hjelp fra flinke folk i nærmiljøet her i Nedre Eiker.

Hvorfor tror du så mange er opptatt av slektsforskning?

– Vi trenger å vite noe om opphavet vårt, som et holdepunkt og en tilknytning. At vi nå kan finne ut mye på nettet gjør det lettere og mer tilgjengelig.

Hvor får man kjøpt boka?

– På Nedre Eiker bibliotek og kulturkontoret i Mjøndalen.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Ut fra det jeg holder på med; min første slektsbok, den startet det hele.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å få bruke meg sjøl, og å grave i jorda, og familien så klart.

Hvem var din barndomshelt?

– Elvis, han kom når vi var unge.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Jeg hater urettferdighet, så da måtte det bli noe der.

Er det noe du angrer på?

– Jeg var inne på tanken om å bli arkeolog, men gifta meg tidlig, og det var ikke så lett å ta fatt på en så lang utdanning etter det.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Med mannen min gjennom 53 år.

Mer fra Dagsavisen