Nyheter

– Blir mange dobesøk

Nå starter prøvene til «Det er her vi kommer fra», en oppsetning basert på Levi Henriksens noveller.

Bilde 1 av 2

– Jeg skal ikke gå i veien og synse altså. Disse folka vet hva de driver med, fastslår Levi Henriksen, på snarlig besøk hos Brageteatret i Drammen.

Selv har han først helt nylig lest gjennom manuset, der noveller fra novellesamlingene «Feber», «Ned ned ned» og «Alt det som lå meg på hjertet» er sydd sammen og dramatisert for scenen av Thomas Marco Blatt.

For øvrig akter han ikke å se en eneste prøve, før urpremieren på Union Scene 12. januar. Det er denne dagen han ser for seg vil innebære de ovennevnte, flerfoldige dobesøkene.

Uvanlige løsninger

Det var regissør Kim Sørensen som tok initiativet til å lage en oppsetning av Henriksens tekster. For anledningen tar han også med seg faren sin på jobb. Reidar Sørensen, nylig sett i NRK-serien «Monster», har en sentral rolle det nyskrevne teaterstykket.

De fleste av Henriksens noveller foregår i den fiktive bygda Skogli – som ifølge forfatteren er mer enn løselig basert på hans egen hjembygd Granli – i Kongsvinger. Også «Det er her vi kommer fra» finner sted på bygda, men geografien er egentlig uvesentlig.

– Det handler om hverdagsmennesker – med ganske vanlige problemer, men som løser dem på heller uvanlige måter. Hvordan vi alle preges av plassen vi kommer fra er også tema. Hvor viktig er det egentlig hvor du kommer fra – for hvor du er på vei?

Levi Henriksen har selv alltid bodd innenfor Kongsvingers kommunegrense. Han forteller at han stadig har hatt et ønske om å flytte og bo et annet sted – men det har blitt med tanken.

– Tolstoj sa en gang at det finnes bare to historier: «Det kommer en fremmed til byen, eller noen drar fra byen». For min egen del vil jeg legge til: «Noen som kommer hjem».

Dette er også en rød tråd i Brageteaterets oppsetning, der mennesker og hendelser knyttes sammen ved hjelp av en trubadur som kommer tilbake til hjembygda – og forsøker å finne ut av hva som har skjedd med folk mens han var borte. Den hjemvendte har også et eget mål for hjemreisen; det var en gang en ung kvinne - som han aldri helt har glemt. Litt musikk blir det, men dette er på ingen måte noen musikal.

Føles risikabelt

Inne i teatersalen ligger scenografien foreløpig flatt på gulvet, når Henriksen er på visitt, men innen prøvene tar til skal alt være malt og klart for innrykk.

I 2010 kom filmen «Hjem til jul», regissert av Bent Hamer og basert på Levi Henriksens novellesamling «Bare mjuke pakker under treet».

Forfatteren synes dog det føles mer risikabelt med teater.

– Det er skremmende. Skuespillerne må levere hver gang. Det er en levende forestilling, der mye kan skje undervegs – og i tillegg er man avhengig av kontakten med publikum. Samtidig er det veldig spennende – å få noe man selv har skrevet rett i fleisen på den måten. Man får liksom oppleve det helt på nytt, det vil si hvis jeg rekker premieren da – mellom dobesøkene.

Foruten Reidar Sørensen blir også Kristian Winther, Dagrun Anholt, Ulla Marie Broch og Maria Pontén å se på Union Scene i januar. Lydbildet er ved Johannes Winther Farstad.

Mer fra Dagsavisen