Nyheter

Besøker land nummer 100

Billy Taranger besøker sitt land nummer 100 denne høsten. De internasjonale erfaringene kan kanskje komme godt med når han nå går i gang med sitt arbeid som leder av Drammens nye Integrerings- og fattigdomsutvalg.

Hvem: Billy Taranger

Hva: Bystyrerepresentant for Drammen KrF.

Hvorfor: Ble tirsdag utnevnt til leder for Drammen kommunes nye Integrerings- og fattigdomsutvalg.

Hva tenker du om å bli utpekt til leder for integrerings- og fattigdomsutvalget i Drammen?

– Det er en veldig viktig oppgave. Dessverre er det veldig mange fattige i Drammen, og i har hatt et økende antall. En god del av dem som står nederst på den sosiale stigen kommer til Drammen som innvandrere. Samtidig må jeg si at Drammen har gjort veldig mye bra arbeid. Det har vært en foregangskommune blant annet når det gjelder gratis barnehage og diverse tilbud om sommeren. Prosjektet med gratis barnehage viser at mange blir bedre integrert og de får venner og dette gjelder også barnas foreldre. Det fine her er at det er representanter fra flere partier som skal sitte i denne komiteen. Det blir viktig å ikke skape motsetninger, slik at noen partier vil gjøre ting på den ene måten og noen på den andre. Det blir en stor utfordring å være leder for denne gruppen med så mange dyktige folk, så jeg vil nok først og fremst ta på meg ordstyrerrollen.

Hva blir de viktigste oppgavene å ta tak i når utvalget nå går i gang med arbeidet sitt?

– Nå skal vi først bli litt kjent med hverandre og sette oss inn i dokumentene som ble nevnt i vedtaket i bystyret på tirsdag. Det blir vel den første oppgaven. Vi har et toårsperspektiv på dette, men jeg føler at det er et ganske stort forventningspress. Vi kan ikke forvente å få slettet all fattigdom fra Drammen med dette utvalget, men vi kan regne med å få gjort noe i alle fall.

Hva er forskjellen på hva dette utvalget skal drive med og hva Drammen kommune tidligere har gjort for å integrere og bekjempe fattigdom?

– Det er mye som kan gjøres når det gjelder å hente inn erfaringer og ideer fra fagfolk og fra andre kommuner. Så har vi også Brochmann-utvalget, som Sylo Taraku var med i, så her kan vi få veldig mange innspill. Vi har mange tiltak allerede, så her er det veldig om å gjøre å samkjøre dem.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det er litt sånn standard dette. Siden jeg er kristen og utdannet teolog, har jeg brukt veldig mye tid av mitt liv til å studere Bibelen både på gresk og hebraisk. Bibelen har betydd og betyr mye. Jeg leser den hver dag. Jeg har også lest mye om miljø og klima. Erik Dammans bok «Pengene eller livet», som handler om miljø, leste jeg i studietiden. Den har betydd mye for meg.

Hvem var din barndomshelt?

– Det var ikke så voldsomt mye heltedyrking på den tida, men jeg husker vi dro inn på Bislett og så Per Ivar Moe på skøyter. Jeg hadde flere skøytehelter.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg har en hytte på Krok i Svelvik som jeg gjerne besøker og hvor jeg slapper av med venner og gjerne spiser reker på kvelden med det som hører til. Ellers liker jeg veldig godt å reise. Jeg har reist til 100 land.

Nøyaktig 100!?

– Jeg reiser til Usbekistan i oktober, etter valgkampen, og det blir land nummer 100.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg kunne talt et alvorsord med Donald Trump. Han kunne virkelig trengt å sitte sammen noen som kunne fortalt ham om hva han bør gjøre.

Mer fra Dagsavisen