Nyheter

– Bare dans

Panta Rei Danseteater og Brageteatret skal bringe dansen inn i Ål, Ringerike, Lier, Drammen og Kongsberg kommune.

Bilde 1 av 4

– Kort fortalt er målet med dette prosjektet å senke terskelen for dansekunst, få folk til å slippe seg løs og bevege seg – og skape møteplasser for danseinteresserte fra alle miljøer, lag, sjangre og kulturer, forklarer prosjektleder for Tilt og kunstnerisk leder for Panta Rei danseteater Anne Holck Ekenes.

Under kickstarten hos Brageteatret på Union scene fredag, er representanter for alle de fem deltakende buskerudkommunene kommet sammen, for å lære den spesialkoreograferte flashmob-dansen. Drolsum Stasjon har donert den offisielle Tilt-låta, som de danser til.

Forenes i dansen

Sparebankstiftelsen har støttet Tilt med fem millioner kroner. Det treårige prosjektet startet i Østfold i 2015, fortsatte i innlandet i 2016 – og denne høsten står Buskerud for tur. Det er dog lagt inn et par tjuvstarter, blant annet under Blåkkfestivalen på Fjell 20. mai.

– Her blir det Dance Battle og Flashmob. Vi har allerede flere påmeldte, men det er plass til flere, sier Maria Voss, fra ungdomsavdelingen ved virksomhet Kultur og koordinator for Tilt i Drammen.

Hun har selv danset i mange år, og synes det er veldig moro at det spesielle nettopp ved Tilt i Drammen, er at listen over arrangementer, påfunn, opptredener og tiltak er sjeldent lang.

– Noe sånt som dette har dansemiljøet ventet på. Det er nemlig utrolig mange som holder på med dans i Drammen, fra gammeldans til magedans og fra hip hop til ballett, men man har gjerne bare sittet på hver sin tue. Det er også lang historie for konkurranse mellom forskjellige dansemiljøer her i byen, men da dette prosjektet ble lansert var det brått som om alle innså at det er mye bedre å samarbeide – og gjøre hverandre bedre. Det er utrolig gøy å se at folk er så gira på å være med, sier Voss.

Hennes mål er kort og godt å få hele Drammen til å danse.

Overalt

Tilt skal også inn ved årets Globusfestival, under den profesjonelle danseoppsetningen «Make Me Dance» på Brageteatret til høsten, Elvevill ungdomsfestival, G60, kulturskolen og en rekke andre steder og arrangementer. Det gjøres oppmerksom på at ettersom stadig flere lærer flashmob-dansen, vil spontan dansing kunne oppstå nærmest overalt. Også Introduksjonssenteret var snare med å melde seg på.

– Flyktninger trenger flere positive opplevelser, kultur, nettverk og venner, så ikke alt bare dreier seg om norskopplæring og bosetning. Ikke minst trenger de yngste mer å holde på med etter skoletid, mener Sigrid Müller, som jobber med helse og flyktninger.

Mer fra Dagsavisen