Nyheter

Angripes i anonyme artikler

– Jeg genererer nok klikk, og er godt stoff, sier varaordfører Yousuf Gilani (V).

Under tittelen «Yousuf Gilani med minst 500.000 grunner til å bli sittende» skriver den anonyme kronikøren på document.no i februar 2016 at Gilani har godt betalt for vervene sine. Kombinert med et regnestykke, følger betraktninger som ikke viser til kilder, om at «samarbeidsklimaet mellom ordfører og varaordfører er trolig langt under frysepunktet», «jeg (sic) tar det derfor for gitt at Opdal Hansen ikke gir Gilani mange oppdrag nå for tida. Det innebærer at Gilani som varaordfører ikke gjør noen verdens ting». Regnestykket basert på Gilanis ulike verv (varaordfører, leder for Partssammensatt samarbeidsutvalg, gruppeleder) og framtidig møtedeltakelse konkluderer at «med all sannsynlighet kommer (han) til å motta godt over 500.000 i godtgjørelse i 2016 (...) Smil, Gilani – du har gjort en god deal».

Første betalte verv

Til tross for at det står på nettsiden av Document.no jobber etter Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten, er det ikke hentet inn tilsvar fra varaordføreren i saken.

Overfor Dagsavisen Fremtiden kommenterer Yousuf Gilani påstanden slik:

– Jeg har vært i politikken siden 1999, og i 2015 fikk jeg for første gang et verv knyttet til økonomi. Hadde det vært pengene som var drivkraften ville jeg gjort andre ting og satset på grundervirksomhet. Rett etter flyktningsaken i desember 2015 følte jeg at ordføreren bevisst unngikk å bruke meg som stedfortreder. Samtidig var det i perioden før, mens Høyre hadde rent flertall, vanligere å bruke komitéledere til representasjon. Vi har også en veldig aktiv ordfører.

LES OGSÅ: Varaordførerens verste år

Ulovlige tiltak

Også sakene knyttet til ulovlige byggearbeider i to ulike hus Gilani har eid er gjennomgått i detalj. NRK Buskerud meldte i oktober om en ulovlig leilighet i Gilanis hus, kjøpt 17 år tidligere. Det var forrige eier som hadde innredet carporten til hybler, men ansvaret for godkjenning hvilte like fullt på Gilani. Drammens Tidende fulgte opp 9. februar med avsløringen at kjøperen av et hus Yousuf Gilani eide ved tilsyn fikk varsel om bøter, blant annet for boder som var gjort om til oppholdsrom uten at det var søkt om det. Denne delen av ombyggingen skjedde mens Gilani eide huset, men han har dokumentert at mangelen var opplyst til kjøper og er nå del av en eierskifteforsikringssak.

– Jeg har tatt ansvar fra dag én, kjøperne har fått all info. Men jeg legger meg helt flat, for jeg som tiltakshaver burde fulgt mer med.

Du sitter i formannskapet som regelmessig vurderer byggesaker og anvendelse av lovverk. Angrer du på måten salget uten megler, og dermed overdragelsen, foregikk på?

– Ja, jeg kunne avventet salget, og ordnet de nødvendige godkjennelsene selv.

Nå venter han på utfallet av tvisten.

– Jeg tar det med stor ro, for jeg har opplyst om alt. Nå ønsker jeg det bare ut av verden, og at det ikke åpnes for nye spekulasjoner.

Redaktør forsvarer anonyme artikler 

Document.no har hatt flere poster om Yousuf Gilani etter at han ble varaordfører. Samtlige er skrevet av en anonym forfatter som kaller seg Tårnvakten, sist 11. februar i år. I hovedsak samler vedkommende lenker fra andre medier, og binder dem sammen med personlig formulerte mistanker om motiver og årsakssammenhenger. Redaktør Hans Rustad vil verken si hvem som skjuler seg bak aliaset, eller formidle kontakt mellom vedkommende og Dagsavisen Fremtiden.

– Man må beskytte sine kilder. Norsk offentlighet er sånn at hvis vedkommende sto fram, ville det får store konsekvenser. Hvis du jobber i pressen, vet du jo at det mange ting man ikke kan si og skrive om man har bestemte jobber eller posisjoner. Dette er kjent, men ikke samlet tidligere, og for en interessert avisleser viser det Tårnvakten ruller opp i sin detaljrikdom hvordan Gilani har skaffet seg posisjoner.

– Men Tårnvakten er jo ikke kilde, men en skribent du er redaktør for. På Document.no står det at dere jobber etter Vær varsom-plakaten – og dermed Gilanis rett til samtidig imøtegåelse ved sterke beskyldninger. Har dere vært i kontakt med ham?

– Altså, vi vet at Gilani har møtt vår styreformann (Trond Ellingsen, red.anm.) i et hageselskap, der det ble snakket om disse artiklene. Om han ville, kunne han tatt kontakt – han har jo tilsvarsrett.

Har han fått tilbudet?

– Nei, men han er en oppegående person. Spør ham hvorfor han ikke har svart tilbake! Ja, jeg kunne tatt den telefonen – og ifølge reglene burde jeg nok gjort det. Feil eller unøyaktigheter ville han fått publisert med den gang, men det har ikke kommet noe fra ham.

Rustads klare oppfatning er at pressen, også i Drammen, lukker det offentlige rommet, så folk er redde for å si sin mening.

– Det er en grunn til at vi har publisert det og gått foran. Jeg ser at de nå kommer etter, og at Drammens Tidende hadde et knallhardt oppgjør med boligsalget hans. Men hvordan har det seg at ingen gjort det tidligere? Han er en paradefigur på det nye Norge man ikke ønsker riper i lakken på. Det er ikke populært i Norge å kle av den type gallionsfigurer, da tar du samtidig noe av glansen fra Kongens ord om innvandrere og integrering, sier Rustad.

Hva slags sjanger vil du si disse tekstene har, er de kommentarer? Bloggposter?

– Det du insinuerer stemmer ikke.

Jeg stiller et åpent spørsmål?

– Det er løgn at du stiller et åpent spørsmål. Det er et politisk fordomsfullt spørsmål. Mitt svar er at dette vil det være høyst ulike oppfatninger om. Men våre premisser har økende oppslutning, mens Dagsavisens premisser har synkende oppslutning. Det er det en grunn til – de etablerte mediene later som de ikke ser problemene. Derfor må Tårnvakten publisere sine artikler anonymt, fordi vi har sett mange eksempler på at man må drive offentlig kanossagang om man skriver slik. Det er ikke et demokrati, og ikke pressen verdig.

Rustad levner heller ikke i tvil om at varaordføreren i Drammen er et tema av stor samfunnsmessig betydning.

– Har du sett Deep Throat-filmen («Alle presidentens menn» om Watergateskandalen, red.anm.), så vet du at det er situasjoner da man må være anonym. Dette er en slik situasjon, sier Rustad.

Jurist på saken

Hvordan føles det å ikke få tilsvar i de omfattende nettsakene?

– Dette er propaganda på et nettsted som mener mye om innvandrere. Jeg har engasjert jurist Jon Wessel-Aas, og vil om nødvendig prøve det i rettssystemet. Det skal ikke være slik at man kan framstille folk slik det passer en, uten at man behøver å stå til rette for det selv. De har skrevet mye om Trine også, sier Gilani. Han kontakter partileder Skei Grande når det trengs gode råd, og senest på et møte i forrige uke har hun sagt til ham at «Når document.no skriver om deg, gjør du noe riktig».

Dagsavisen Fremtiden forsøkte fredag å få Trine Skei Grande til å utdype kommentaren, men fikk ikke svar på våre henvendelser før deadline.

P.S.

Etter telefonintervjuet gjort torsdag, kommer en sms fra Hans Rustad til Dagsavisen Fremtiden, der han ber om å få lese gjennom det som skal på trykk. Og så enda en: «All info Tårnvakten har brukt er hentet fra offentlige kilder, innrømmelsen av at vi burde kontaktet ham kan vi derfor parkere. Spørsmålet er heller: Hvorfor har ikke dere skrevet om det samme?»

LES OGSÅ: Venstre stemte for flere flyktninger

Mer fra Dagsavisen