Nyheter

Hadde MDMA i blodet

Blodprøver viser at Eddy Singh (17), som døde 12. juni, hadde det narkotiske stoffet MDMA i blodet, men det er fremdeles uvisst om stoffet direkte forårsaket dødsfallet.

Onsdag fikk politiet inn blodprøven fra 17 år gamle Eddy Singh, som døde mandag 12. juni. Singh ble utsatt for vold av to kamerater etter et vorspiel på Konnerud 3 .juni, og døde etter en uke på sykehuset. De to siktede på henholdsvis 18 og 17 år er siktet for grov kroppsskade. Den foreløpige obduksjonsrapporten slo imidlertid fast at volden ikke var av livstruende art i seg selv, og politiet vurderer å redusere siktelsen til grov kroppskrenkelse

Nå har resultatene av blodprøvene som ble tatt av Singh kommet.

– Han hadde MDMA i blodet, som forventet, opplyser Jon Ivar Johansen som leder etterforskningen ved Drammen politistasjon.

MDMA forsvinner raskt fra blodet, og derfor har det vært vanskelig for Rettstoksikologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, som har utført analysene, å anslå dosen nøyaktig.

– Men det skal ha vært snakk om en relativt høy dose, sier Johansen.

Nye spørsmål

De nye opplysningene gjør at påtalemyndigheten nå ønsker flere svar, som de sender over til dem som har gjort obduksjonen på Singh.

– Et av spørsmålene vi ønsker svar på, er om det var så mye at det alene kunne føre til døden. Var volden i seg selv nok? Var narkotikaen i seg selv nok? Og hvordan påvirket volden situasjonen når det kom i kombinasjon med rusen? spør Johansen.

Singh skal også ha hatt diazepam i blodet, virkestoffet i beroligende legemidler som Sobril og Valium, men Johansen understreker at politiet holder muligheten åpen for at han kan ha fått dette på sykehuset, og at dette ennå ikke er avklart.

Sterkere enn før

MDMA, som er virkestoffet ecstasy, har fått et comeback i Norge de siste årene, og rusmiddelet er sterkere enn hva det var før.

– Vi ser at det er noen ungdommer som begynner å prøve det. Det er bekymringsfullt. Ungdommene ser ikke helt konsekvensen. Det er det samme virkestoffet som er i ecstasy. MDMAen ser ut som sukker og er veldig potente saker, det er definitivt sterkere enn ecstasy var da det var på sitt mest utbredte på 90-tallet, sa leder Simon Gerhardsen, leder for narkotikaavdelingen ved Drammen politistasjon nylig til Dagsavisen Fremtiden.

Jørgen G. Bramness, rusforsker og spesialist i psykiatri ved Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse, har følgende å si om MDMA og farer knyttet til det:

– MDMA, slik det vanligvis brukes, er i liten grad dødelig. Men i større doser, og særlig når det blandes med andre stoff eller brukes av personer med ulike sårbarheter, vil det kunne være eller bidra til dødsårsak, sier han.

Diskusjonen om hvorvidt rusmddelet kan være dødelig alene, eller om det må inntas i kombinasjon med andre risikofaktorer for å være dødelig, pågår for fullt blant forskere på feltet.

– Det er uenighet i fagmiljøet om hvorvidt det er et dødelig middel i seg selv eller ikke. Noen sier at det er mange dødsfall, mens andre sier det er tryggere enn peanøtter. Selv er jeg i en mellomposisjon og tror det skjer dødsfall hvert år på grunn av MDMA, sier Bramness.

Mer fra Dagsavisen