Nyheter

Full ordkrig mellom MDG og Frp

– I Drammen har vi dessverre en litt mer mørkeblå og brunkantet versjon av Frp, sier MDG-leder Ståle Sørensen, mens Frp-lederen kaller MDG «de grønne kommunistene».

Etter at Frp tirsdag forsvant ut av koalisjonen som styrer Drammen, har MDG posisjonert seg som ny budsjettpartner for Høyre, Venstre og KrF. Nå er lederne for de to partiene i full ordkrig.

– Det synes jeg er svært interessant. MDG har jo plassert seg svært langt til venstre i politikken. Vi omtaler dem gjerne som «de grønne kommunistene», sier Frps gruppeleder Ulf Erik Knudsen om den nye budsjettpartneren.

Han nevner høye miljøavgifter og forslag om bilforbud i Oslo som begrunnelse for begrepsbruken.

–    Mørkeblå og brunkantet

MDG-leder Ståle Sørensens skussmål til Drammen Frp er ikke særlig mer velvillig.

– Rundt om i landet finner man litt forskjellige versjoner av Frp. I Buskerud og i Drammen har vi dessverre en litt mer mørkeblå og brunkantet versjon, sier Ståle Sørensen til Dagsavisen Fremtiden.

Hva tenker du på når du sier dette?

– Jeg referer til politikk og retorikk og ting som faktisk blir gjort. Jeg tenker på retorikken på sosiale medier, sier Sørensen.

Han nevner blant annet Drammen Frp-leder Jon Helgheim og Ole Hovengen som eksempler på dette.

– Det linkes til artikler fra langt, langt ute på høyre fløy – fra Document og slike steder. De er langt ute på høyre fløy når det gjelder nasjonalisme. Det gjelder, etter min oppfatning, i alle fall Hovengen, sier Sørensen.

Helgheim, som nå også er innvandringspolitisk talsmann for Frp nasjonalt, får gjennomgå for sitt syn på klimaendringene.

–  Jon Helgheim er en klimafornekter og resten av Frp i Drammen er også totalt uinteressert i gjøre noe med klimaproblemene. De står også i Frp-sammenheng for en ganske kontroversiell klimapolitikk, sier Sørensen.

Når det gjelder kommunisme-merkelappen, understreker han at De Grønne har samarbeidet med borgerlige partier i en rekke land, inkludert Norge, Sverige og Tyskland.

– Å kalle oss grønne kommunister er en fullstendig misforståelse.

– Ståle Sørensen er en erkesosialist

Helgheim avfeier kritikken fra Sørensen.

– Ståle Sørensen er en erkesosialist. Han vil mene dette om alle som er til høyre for ham og SV. Det kan man ikke ta alvorlig. Det sier mest om Høyre at de ønsker å samarbeide med ham.

Men det er sant at du fornekter at klimaendringene er menneskeskapte?

– Jeg har vært helt åpen om at menneskeskapte klimaendringer er noe jeg har liten tro på. Jeg tror på klimaendringer, men jeg tror i liten grad at mennesker påvirker klimaet. Hysteri og symbolske tiltak hjelper ikke for klimaet. Jeg ønsker å flytte fokuset fra klima til miljøvern, og det er veldig viktig.

Her er du på kollisjonskurs med de fleste av verdens klimaforskere…

– Det er veldig få forskere som jobber med å bevise noe annet, så det er naturlig. Men om et stort flertall av forskere tar feil, er ikke det første gangen.

Er dette noe dere er enige om i Drammen Frp?

– Det er litt forskjellige meninger i Drammen Frp, men jeg tror mange har et litt avslappet forhold til hvordan vi i Drammen kan påvirke klimaet. Det blir helt hysterisk å gjøre masse botsøvelser i Drammen.

Hva tenker du på da?

–  Først og fremst at fokuset på klimaendringer tar alt av ressurser og kapasitet, så man i lang tid ikke har jobbet seriøst med for eksempel plast i havet. Det er et helt reelt problem uansett hva man måte tro og mene, det er helt klart noe man bør ha både en lokal og global dugnad for.

Beskriver seg selv som mørkeblå

Ole Hovengen er på sin side enig i deler av Sørensens karakteristikk, og kaller seg selv mørkeblå.

– At jeg hører til ute på høyre fløy, er det ikke noen tvil om, sier han.

Brunkantet vil han imidlertid ikke høre snakk om å være.

– Lenger unna brunkantet en meg kan du ikke komme. Når jeg snakker om mørkeblå, tenker jeg på at jeg er lengst ut mot den siden hvor man setter individets frihet veldig høyt. Jeg vet at folk liker å putte Hitler og fascister på høyre fløy, men jeg mener de passer bedre på venstresiden, hvor man ønsker en sterk og dominerende stat.

Hovengen har engasjert seg sterkt mot å ta imot flyktninger i Norge.

– Jeg kan forstå hva han tenker på. Kanskje det er litt mer innpå det man kan kalle Trump-nasjonalisme. Den norske regjeringen skal selvfølgelig sette Norge først, sier han.

Hvis du er så sterk tilhenger av individets frihet, bør ikke det også inkludere friheten til å bevege seg fritt over landegrensene?

– Jeg skjønner hva du mener. Jeg definerer meg ikke som en tilhenger av utopia, jeg må forholde meg til verden slik den er, sier Hovengen.

– Kan ikke veldig sterk nasjonalisme betegnes som brun?

– Hvis det er staten som er dominerende, så er den det.

– Hvor mange flyktninger mener du Norge kan ta imot?

–  Ingen. Vi bør ikke ta imot noen som ikke kan gjøre umiddelbar nytte for seg. Da er det bedre at de assisteres i opprinnelsesområdet.

Ulf Erik Knudsen svarer slik på Sørensens beskrivelse av Drammen Frp:

– Når man begynner å komme med karakteristikker av hverandre, og spesielt når man forsøker å brunskvette noen, har man satt seg utenfor en saklig meningsutveksling.

Mer fra Dagsavisen