Nyheter

- Folk i Norge vil heller rive plasteret sakte av.

Miljøpartiet De Grønne fikk ikke oppslutningen de ønsket for sin aller viktigste sak: Vi må forandre måten vi lever på.

Bilde 1 av 2

- Folk er ikke glad i forandringer. Jeg tror de liker at plasteret skal rives sakte av. Få det av nå, sier jeg, men de vil altså heller lide!

Sigve Brouwer leder lokallaget til Miljøpartiet De Grønne på Kongsberg, og står på partiets stortingsliste. Selv om de prøver å minne hverandre på at kvelden fremdeles er ung, har prognosene som tikket inn klokka ni akutt forverret klimaet i De grønnes hovedkvarter i Globusgården. Mens assosiasjonene går til tropisk oppvarming i underetasjen, der partifellene sitter under fargerike vimpler og spiser middelhavsinspirert mat, finkjemmer førstekandidat Ståle Sørensen og fylkesgruppeleder Hanne Lisa Matt innkommende tall i sofagruppen øverst i trappa, mens kaldt, norsk høstregn øser ned utenfor.

LES OGSÅ: SV-Nævra kan stå løpet hele veien inn

LES OGSÅ: De spente følelsers natt

Sørensen legger ikke skjul på at kvelden så langt har vært en kalddusj.

- Det er skuffende. Men jeg hadde gjort meg klar for absolutt alt, så sånn sett er det greit, sier han og forteller at han var usikker på hva han kunne håpe på. Resultater langt over sperregrensa i flere store byer gir grunn til en viss optimisme fremdeles, mumler han over smartskjermen. Samtidig som det er uvanlig lave tall i relativt grønne bastioner som Hordaland.

Fra å snakke om åtte representanter på Stortinget, som partiet ville fått om de kom over sperregrensen, går praten i trappa om at det er en stor seier om de så bare får tre inn, fra Hordaland, Akershus og Oslo. Men under lurer allerede usikkerheten om resultatet holder til mer enn én. Mens MDG synker fra over 3 til et nokså stabilt 2,6 i Buskerud, blir de liggende litt høyere på Kongsberg og Drammen med 3,2 prosent oppslutning, idet 95 prosent av stemmene er talt opp.

- Hadde klimautfordringene vært en mørk mann med skjegg ville det vært mye lettere å kommunisere, sukker Hanne Lisa Matt. Hun har trukket ut i høstmørket for en luftepause, og diskuterer med partifellene Brouwer fra Kongsberg og Fredrik Steiner fra Røyken hva det kan skyldes at den gode valgvinden har flatet ut. Å gi fra seg litt av sitt gode liv, og det for noe som kanskje ikke gjelder oss selv - det er vanskelig, slår de fast.

LES OGSÅ: Sjokk og vantro i rosenes leir

LES OGSÅ: - Det er horribelt om vi ikke tenker på andre enn oss selv nå, vi står ved et veiskille

- Det må nesten sies å være en både psykologisk og en pedagogisk nøtt å knekke, sier Matt, som heller ikke vil skremme - det er ingen i MDG som har som prosjekt å mane frem en krise - men dette kunne lettere blitt forklart, om det var rom for å nyansere og tenke sammen. Et slags løp for demokratiet - i stedet for kamp.

- Man slåss om å ha rett, fremfor å lage plass for et opplyst bilde om det som egentlig er saken. Både i Europa og her hjemme er det ja eller nei til innvandring - og alt i midten blir borte. Sånn fungerer den menneskelige hjerne, man henger seg på det bildet som spennes opp, spissfomulerer hun.

Fredrik Steiner lar ideen om et opplyst samfunn som trekker i samme retning henge litt i lufta, før han svarer lakonisk.

- Det er nok vanskelig for enkelte: For tenk om klimaendringene ikke er menneskeskapt og vi likevel kutter i utslippene - da har vi skapt en bedre verden til ingen nytte!

Mer fra Dagsavisen