Fredrikstad

Turguide: Rundtur på Ullerøy

Skogsstien er smal og fin, dekket av barnåler og preget av høstens regnskyll. Fra et sted inne mellom trærne høres vingeslag; noen har oppdaget at vi kommer.

Av Linken Raeng, forfatter og turspaltist

Grusveien fra parkeringen avløses av en sti som fører opp en veldig bratt fjellside. På toppen tar vi til venstre i stikrysset og kommer rett på inngangen til bygdeborgen med det pussige navnet Hesterompa. Fine stenmurer strekker seg rundt et luftig fjellplatå der vi får noe utsikt over kulturlandskapet; det er vakkert, nesten som et lite lappeteppe. Sola steker og fuglene synger; det er fredfullt og varmt i skogen.

LES OGSÅ: Hun skal ta oss med på tur i Østfold

Tilbake i stikrysset velger vi veien til venstre og rusler gjennom ulike typer skog med mange rester etter stenhogging. Etter hvert føres vi oppover i høyden, hvor vi får utsikt mot Hornneskilen og områdene rundt. Vi passerer den første av de to Østbyrøysene og går gjennom et lite skogholt før neste røys blir synlig mellom trærne. Blå merking fører deretter over fjellplatået på venstre side og nedover en bratt skråning. Nederst møtes vi av et vakkert teppe gjøkesyre. Bladene har pyntet seg med ørsmå vanndråper; i sola glitrer de som diamanter.

Stien  krysser kjøreveien og en traktorvei fører oss oppover og inn i en dypgrønn skog der konglene ligger strødd på marken og mose dekker steiner og røtter. Smått om senn overtar kystpreget furuskog, der lyng finner feste i det skrinne jordsmonnet og lav snirkler seg over fjellet. Stenrøysa på Skjebergvarden, 96 moh., er en 3000 år gammel gravrøys. Herfra ser vi langt av sted; fra Tosekilen og Torsø-landet ende ut til havet, samt vestover og nordover mot tettbebyggelsen ved Fredrikstad.
    
Blå løype fører ut til en grusvei og opp i skogen på den andre siden. Snart lukter det godt av myr, og stien blir bredere. Kort etter ser vi en større gapahuk på et åpent platå mellom trærne lenger framme. Her passer det godt med en rast.

Fra gapahuken går vi mot øst og passerer Kjærbusten; en stor flyttblokk. Stien fører gjennom en artsrik skog før den munner ut på en grusvei. Vi tar til venstre og går ned bakken til en krapp sving. Her tar vi av inn på stien til høyre og er snart tilbake ved idrettsbanen.

Turperler

Linken Raeng har skrevet den nye turboka «Turperler i Østfold og Bohuslän» på Ask forlag. Hver fredag deler hun fine turer fra boka med våre lesere. Flere turtips finner du på www.turperler.
wordpress.com.

---

Turfakta og vei

  • Antall km: 4,5. Sti gjennom skog og over fjell. Merket løype. Svært bratt oppstigning til bygdeborg. Bronsealderrøyser. Utsiktspunkt. Gapahuk, grillplass og bålpanne. Flyttblokk. En fin tur for litt større barn; bruk bæremeis eller bæresjal til de minste. Tips: Ta med kikkert!
  • Veibeskrivelse: Med utgangspunkt i Oldtidsveien mellom Fredrikstad og Sarpsborg (fv. 110); ta av mot Ullerøy kirke og Ullerøy IL. Følg grusveien rett fram mot Berg, og kjør helt til parkeringsplassen ved Ullerøy IL, ca. 3 km inn fra fylkesveien. Rundturen starter med å følge bilveien litt tilbake, for så å svinge til høyre oppover i fjellsiden ved merking.

---

Mer fra Dagsavisen