Fredrikstad

Togstreiken kostet 50 mill.

Togstreiken kostet NSB nærmere 50 millioner kroner. Men selskapet sparte også litt penger.

Streiken mellom Norsk Lokomotivmannsforbund og NSB i fjor høst kostet NSB mellom 40 og 50 millioner kroner.

– Beløpet er regnet ut fra tapte salgsinntekter på bakgrunn av at reisende brukte andre transportmidler enn tog i de ukene streiken pågikk, sier kommunikasjonsrådgiver i NSB, Håkon Myhre.

20.000 berørt daglig

Inkludert i dette tallet ligger også refusjonene som NSB har betalt ut. Beløpet omfatter det totale tapet i salgsinntekter, men det var pendlere på Østfoldbanen som ble hardest rammet av streiken.

Over 20.000 pendlere ble daglig berørt av streiken på denne strekningen.

Alle lokaltog mellom Moss og Oslo sto stille, mens togtilbudet på den regionale linjen var kraftig innskrenket. På det meste var totalt nærmere 300 togavganger innstilt daglig.

Penger spart

Selv om streiken koster NSB en del, sparte de også penger på at så mange tog sto stille.

– Det er klart at noen utgifter blir kuttet under en streik, sier Håkon Myhre i NSB.

Kostnader i tilknytning til energiforbruk, vedlikehold og en liten andel lønnsutgifter ble spart inn som følge av streiken.

Det er imidlertid vanskelig å få et fullstendig bilde over driftskostnadene. Etter at regjeringen i fjor la ut flere av togstrekningene på anbud, har NSB vært svært tilbakeholdne med å gi ut tall i frykt for at eventuelle konkurrenter skal få snusen i dem.

Ansatte ble permittert

NSB er klare på at alle som ikke var i streik, hovedsakelig konduktører, fikk utbetalt lønn selv om de ikke fikk utført jobben som normalt.

De streikende fikk naturligvis ikke betalt, og på det meste var 124 lokførere tatt ut i streik.

– Vi begynte så smått å permittere konduktører og andre ansatte den siste uka av streiken, men de pengene vi sparte på det er forsvinnende lite, sier Myhre.

Han innrømmer likevel at dersom streiken hadde vart enda lenger, hadde mange flere blitt permittert.

Det er imidlertid vanskelig å få et fullstendig bilde over driftskostnadene, ettersom NSB holder tallene hemmelige med hensyn til eventuelle konkurrenter etter at en del av togstrekningene ble lagt ut på anbud i fjor.

Forskere som Dagsavisen Østfold har vært i kontakt med kan derfor ikke si noe konkret om hvor mye NSB har spart på daglige driftsutgifter og lønnskostnader, ettersom de rett og slett ikke har sett tallene.

Utilgjengelige tall

De er ganske sikre på at noe er blitt spart inn, men ønsker ikke å bli sitert etter som tallene er utilgjengelige.

Togstreiken varte i fem uker, og kostet samfunnet om lag 800.000 kroner hver dag, ifølge tall fra Transportøkonomisk institutt.

FAKTA

* Streiken mellom Norsk Lokomotivmannsforbund og arbeidsgiverforeningen Spekter i fjor høst varte i fem uker, og ble avblåst 30. oktober.
* Bakgrunnen for konflikten var at lokførerne ville ha et krav om en nasjonal standard for lokførerutdanningen inn i tariffavtalen, mens NSB ville vente på krav fra myndighetene.
* Løsningen ble at Samferdsels-departementet til slutt forpliktet seg til å sette i gang et arbeid for å etablere en nasjonal standard for kompetanse og opplæring for lokomotivførere.

Mer fra Dagsavisen