Fredrikstad

Syriske Nofal (57) jakter den norske drømmen

– Det føles ikke bra å gå arbeidsledig, sier den jobbjaktende ortopeden Nofal Farhah (57) – en av flere hundre håpefulle arbeidssøkere som har vært innom Østfolds største jobbmesse de siste dagene.

Bilde 1 av 3

– Jeg ønsker meg en praksisplass på Sykehuset Østfold, og når jeg får svar fra Helsedirektoratet på autorisasjon vil jeg gjerne jobbe som ortoped igjen, forteller Farhah.

Han kom til Norge fra Syria for to år siden, og går for tida på norskkurs i Sarpsborg. Før han forlot hjemlandet hadde han jobbet i rundt 25 år som ortoped, både ved egen privat klinikk og på offentlig sykehus. Utdanningen sin tok han i St. Petersburg i Russland.

– Jeg må ta opp alle medisineksamener og bestå norsk språkkurs B2. Det er vanskelig fordi jeg begynner å bli gammel, men jeg håper det skal gå bra, sier Farhah.

Åpen for annen helsejobb

– Det andre problemet er at det er en lang praksisperiode, og tredje problem er at jeg bor her med min kone og to døtre. Alle i familien trenger en jobb. Vi har prøvd en stund, men det er veldig vanskelig, fortsetter han.

Onsdag besøkte han Østfolds største jobb- og utdanningsmesse i Kongstenhallen i Fredrikstad, på jakt etter en mulig arbeidsgiver. Selv om Farhah aller helst vil fortsette som ortoped, er han også åpen for andre helserelaterte jobber.

– Jeg kan jobbe som sykepleier og i ambulansetjenesten. Det er også aktuelt med firmaer som lager ortopediske instrumenter, og hvis jeg får kontakt med noen som jobber med det ville det vært veldig bra. Der kan jeg jobbe med kjøp, salg og informasjon fordi jeg kjenner godt til instrumentene.

Nyskaping

For første gang i år har den tradisjonelle utdanningsmessen til fylkeskommunen blitt kombinert med en jobbmesse i regi av Nav. Det betyr at både alle de vanlige utdanningsinstitusjonene, men også en rekke bedrifter på leting etter nye arbeidstakere, har hatt stand i Kongstenhallen.

– Dette er jo en årlig og profilert messe, som sørger for at folk kommer. Det er en arena det er lønnsomt for oss å være på, men samtidig handler det om å knytte utdanning og jobb sammen. Det er viktig for oss som Østfold-borgere å se hva bedriftene faktisk trenger framover, sier markedssjef Hege Aatangen i Nav Østfold.

Selv om arbeidsledigheten både i Østfold og nasjonalt er på vei ned, er det fremdeles nesten 4.200 personer som står helt ledige i Østfold, ifølge septembertallene fra Nav.

På messens første dag var over 600 arbeidssøkere innom de ulike bedriftene som byr seg fram, og det totale antallet vil trolig nærme seg 1.000.

– I år har vi 32 utstillere på messa, to av dem er voksenopplæring og resten er bedrifter og arbeidsplasser som er på jakt etter nye ansatte. Målet er å få flere mennesker ut i jobb og være en arena der vi kan knytte arbeidssøkere og arbeidsgivere sammen. Ofte opplever man at man skriver søknader og ikke får svar. Men når man får muligheten til å presentere seg for en arbeidsgiver ansikt til ansikt, gir det kanskje et annet inntrykk, sier Aatangen.

– Mye trykk

Hun mener det er flere fordeler ved å slå sammen utdannings- og jobbmessen.

– Når man er i dialog med en arbeidsgiver kan man i alle fall se hva man mangler av utdanning, og da kan man kombinere dette med å få veiledning om hvilke skoler eller studier man bør ta for å få det yrket man har lyst på, sier Aatangen.

En av arbeidsplassene som stilte opp på årets messe var nettopp Sykehuset Østfold, og HR-rådgiver Ane Grimsrud forteller om stor pågang.

– Vi har hatt mye trykk fra både arbeidssøkere og skoleelever som tenker på hva de skal utdanne seg til. Det er for eksempel veldig mange som har lurt på lærlingløp, og vi har i dag mange lærlinger i flere yrkesgrupper, sier Grimsrud.

Hun kan ikke love bort jobber til dem som har oppsøkt standen, men er fast bestemt på at det er viktig at en såpass stor aktør som sykehuset er synlig på denne typen arenaer.

– Det er første gangen Sykehuset Østfold er med på denne messa, og vi ønsker jo å treffe nye medarbeidere veldig tidlig. Derfor vil vi gjerne at ungdommen skal vurdere utdanninger som er aktuelle for å få en jobb ved sykehuset.

Fikk intervju

– Når det gjelder helsefag har vi et stort behov for både sykepleiere, helsefagarbeidere, bioingeniører og helsesekretærer framover, og vi har også behov for en del leger. I tillegg har vi også mange andre yrkesgrupper på et sykehus, så for oss er det viktig å vise at det er mange muligheter.

På jobbmessen var det også yngre arbeidssøkere på plass for å sondere terrenget.

– Jeg har vært på jakt etter jobb i rundt to år. Det er kjedelig å gå hver dag uten noe å gjøre, sier en 19 år gammel mann som ønsker å være anonym.

– Det er bra med denne typen arrangementer fordi det kan føre til at flere tar initiativ til å få seg en jobb, gjennom å gå rundt og snakke med de forskjellige bedriftene som søker etter folk, fortsetter han.

19-åringen er spesielt på utkikk etter en jobb innenfor produksjon og fabrikkarbeid, og fikk sikret seg et intervju hos Halden-bedriften Nexans gjennom å ta turen til Kongstenhallen.

– Jeg er spent på hvordan det kommer til å gå. Om det er drømmejobben vet jeg ikke, men så lenge jeg har en jobb og inntekt er det greit, avslutter han.

Mer fra Dagsavisen