Fredrikstad

Skolene tar mobbetak

Fagsjef for grunnskolen i Fredrikstad, Marit Mundahl, sier at skolene er blitt flinkere til å ta tak i problemer tidlig.

Når skolene, foreldrene eller barna selv føler at en mobbesak trenger ekstern hjelp, er kommunens beredskapsteam på plass. Det har de vært siden mars i år. Teamet består av en tverrfaglig gruppe fra kommunen. Siden oppstarten har de jobbet med to konkrete saker og bistått i flere saker på skolene.

– Ofte er det sånn at når barn opplever mobbing og krenkende atferd, er det snakk om kompliserte ting. Det er ikke lenger bare den store gutten som mobber den lilla jenta, for å si det litt enkelt. Det kan dreie seg om ting som er pågått over lang tid, både på og utenfor skolen, sier Marit Mundahl, fagsjef for grunnskolen i Fredrikstad.

Skolene er blitt flinkere

Hun mener skolene de siste ti årene er blitt flinkere til å gripe tidlig inn i mobbesaker.

– Kollegene mine som har jobbet med dette over lang tid, sier at skolene er blitt flinkere til å ta tak i ting på et tidligere tidspunkt.

Fra 1. august kom det en lovendring om nulltoleranse for mobbing og påfølgende krav om tiltaksplikt. Mundahl tror dette kommer til å styrke skolenes tidlige inngripen ytterligere.

TV-kulturen

– Hva kan man som foreldre gjøre dersom barnet mobber eller blir mobbet?

– Man må våge å se det man ser, og ta det på alvor, ikke minst når barn forteller at de ikke har det bra, sier Mundahl. Hun mener også at dagens underholdningskultur kan være problematisk.

– Vi må jobbe for å få en kultur hvor vi snakker pent om hverandre, og man viser sitt barn at man behandler andre med respekt. Det er blitt en samfunnsgreie; vi har underholdning som går på å stemme deltakere ut, det er klart barna blir påvirket av det, slutter hun.

Mer fra Dagsavisen