Fredrikstad

Mangler en som tar ansvar

Det mangler ikke på engasjerte sjeler i Gamlebyen. Problemet er derimot mangelen på en som kan koordinere engasjementet og utviklinga, ifølge en svensk rapport.

Bilde 1 av 2

En forskergruppe fra Högskolan Väst i Trollhättan har gjennom et interregionalt prosjekt sett på hvordan Gamlebyen kan utvikles videre, og hvilke hinder som finnes. Gjennom dybdeintervjuer med 21 aktører i Gamlebyen, samt elever ved Plus-skolen, har de avdekket en rekke utfordringer den gamle byen står overfor. Og gjennomgående i rapporten er følgende: Det finnes et enormt engasjement i og for Gamlebyen. Men det mangler noen som kan jobbe med og for de ulike aktørene. For hvordan forvalte interessene til alle som bor, jobber og oppholder seg i byen mellom vollane?

Mangler leder

«For at Gamlebyen skal kunne nå sitt potensial trengs en sentrumsutvikler som koordinerer internt i Gamlebyen, men også mot kommunen og sentrum», skriver forskergruppa.

I rapporten avdekkes det nemlig at det finnes mange utfordringer, grunnet ulike grupperingers særinteresser og ikke minst konflikter mellom de ulike grupperingene.

– Vi tror konfliktene mellom grupperingene grunner i frustrasjon. Det finnes så mange med et brennende engasjement, men over lang tid har det vært mangel på felles kommunikasjon. Det er gjennomgående blant alle vi snakker om at de ønsker noen som kan kommunisere med alle, og har et mandat som leder, sier Ulrika Lundh Snis, som er blant forskerne.

– Det vi oppdaget er at det mangler en leder som tar den rollen. I dag er det Visit Fredrikstad og Hvaler som har tatt den. Men det er ingen langsiktig løsning. De er et destinasjonsselskap, sier Iréne Bernhard.

I skyggen av sentrum

I rapporten får Visit Fredrikstad og Hvaler skryt for å ha tatt ansvar, men det framholdes at Gamlebyen mangler en visjon for framtida.

«Det viser seg tydelig at det finnes et stort behov for en felles visjon, og at det ikke finnes noe slikt i dag», står det i rapporten, og videre «grunnet mangel på en felles visjon opplever mange aktører at ingenting skjer».

Det trekkes fram at Fredrikstad har fått sin egen sentrumsleder, og at det ikke mangler på planer og visjoner for sentrum. Gamlebyen havner litt i skyggen.

«Et fellestrekk blant aktørene er at de er svært stolte over Gamlebyen, men de opplever at den oppfatningen ikke deles med kommunen, og at kommunen ikke tar sitt ansvar som myndighet», heter det i rapporten.

– Jeg håper rapporten er starten på en dialog, sier Tobias Arvemo fra forskergruppa.

– For mange foreninger 

Turistsjef Maya Nielsen savner en plan for Gamlebyen.

– Det er for mange foreninger på de 17 kvartalene vi har her i Gamlebyen, sier Nielsen, som er daglig leder i Visit Fredrikstad og Hvaler. Det er de som til nå har tatt på seg rollen som mangler.

– Vi et destinasjonsselskap som skal jobbe for hele Fredrikstad og Hvaler. Nå bruker vi mye ressurser på Gamlebyen, sier hun.

Hun mener, som de svenske forskerne, at det trengs en person som kan være navet.

– En person som kan være «hands on» slik sentrumslederen er i byen, trengs også her. En som har den daglige kontakten med alle aktørene, planlegger og arrangerer nettverksmøter. Jeg har tro på at det skjer noe framover. Kommunen er på ballen med rapporten, og de er selvsagt en viktig aktør. Handelsforeningen er det også naturlig å peke på, sier Nielsen.

Men enda viktigere mener hun det er at Gamlebyen får en plan.

– Vi lider ikke her i Gamlebyen, men det mangler en plan for markedsarbeid og utvikling, sier hun

Mer fra Dagsavisen