Fredrikstad

Kurser gerilja-journalister i Midtøsten

Såkalte geriljajournalister i Syria lar seg smugle over grensa til Tyrkia for å delta på Frode Rekves journalistkurs. – En liten dråpe i havet på veien mot fred og demokrati, sier NRK-veteranen.

Bilde 1 av 4

Frode Rekves arbeid med å kurse journalister i Midtøsten er kanskje definisjonen av å «hjelpe der de er». Gjennom tre konkrete prosjekter, finansiert av Utenriksdepartementet og iverksatt av hans tidligere arbeidsgiver, Institutt for Journalistikk (IJ), reiser Rekve jevnlig til Jordan og Tyrkia for å utfordre de arabiske journalistenes tanker rundt pressefrihet og ytringsfrihet.

– Jo bedre journalistikken blir, jo bedre blir vilkårene for presse- og ytringsfriheten. Og da er vi ett skritt nærmere demokrati, sier Rekve.

Tre «søyler»

Prosjektet, som har fått navnet «Frie Medier», startet først opp i Norge, men rett etter starten på Den arabiske våren i 2011, bestemte Rekve, som da var leder for IJ, å flytte kursene til Midtøsten. Det vokste til tre hovedsøyler; undervisning på Jordan Media Institute, arbeid med ARIJ (Arab Reporters for Investigative Journalism), samt kursing av syriske barfotjournalister ved Radio Rozana. Sistnevnte består av eksilsyrere i Tyrkia og Frankrike.

– De jobber som såkalte geriljajournalister inne i Syria. De smugles over grensa til Tyrkia, og vi lærer dem om god radio, mikrofonbruk, foto og ikke minst storytelling. De er sugne på å lære, sier Rekve, som selv har lang fartstid som journalist og redaktør i norske medier, blant annet i NRK, Halden Arbeiderblad, Dagbladet og Fredriksstad Blad.

– Jeg var i Gaziantep i Tyrkia og holdt kurs den dagen russerne begynte å bombe Syria, men ikke én av de syriske barfotjournalistene ville hjem. De ville bli værende på kurset, forteller Rekve videre.

I øvelsen «Hva er den sterkeste historien din?», som han bruker som et ledd i å formidle kunnskap om storytelling, kom det fram grusomme historier fra de krigsrammede syrerne.

– Jeg har ikke hørt om maken til helvete. Dette er de tøffeste journalistene i verden, spør du meg.

Bidratt til ny TV-kanal

Det journalistiske instituttet i Jordan er ett av få av sitt slag i Midtøsten. Det ble opprettet på initiativ fra Prinsesse Rym, som er gift med mannen som var opponenten til Sepp Blatter i FIFA, prins Ali bin Hussein. Prinsesse Rym er en av dem som hever stemmen for den frie pressen, ifølge Rekve. Han gjennomfører kursene i Midtøsten sammen med flere anerkjente mediepersonligheter.

– «Frie Medier» har blant annet bidratt til kongedømmet Jordans opprettelse av en «public service» TV-kanal, som er statlig uavhengig. Jeg vet ikke hvordan det kommer til å gå, men det er et skritt i riktig retning, sier Rekve.

Mer fra Dagsavisen