Fredrikstad

Åtte uten familie

Blant de 128 elevene som er kommet som utvekslingsstudenter til Norge i år, står åtte uten vertsfamilie.

I august kom det 17 år gamle elever fra hele verden for å bo i Norge som utvekslingselever i ett år. Fram til juni skal de lære om norsk kultur og norsk språk. Åtte av de 128 elevene bor nå i midlertidige hjem, og Silje Berg Rødal, programassistent for AFS Norge Internasjonal Utveksling, håper de kan finne familier til disse så snart som mulig – også i Østfold.

– De er gutter, alle åtte. Noen er fra Thailand, fra Paraguay og Frankrike. Det varierer hvor de kommer fra, sier hun.

Kan være hvem som helst

Rødal sier at alle som ønsker det kan være vertsfamilier.

– Det kan være hvem som helst; aleneforeldre, familier med mange barn eller uten barn, eldre par, homofile par – hvem som helst. Det viktigste for oss er at elevene får lære om vår kultur, forklarer hun.

For å bli vertsfamilie må man gjennom en søknads- og intervjuprosess for å se om man passer godt sammen med eleven man kan få tildelt.

Man får ikke betalt for å være vertsfamilie, og må sørge for kost og losji for 17-åringen.

– Man må kunne ha råd til å ha en ekstra ungdom boende fram til juni. Utover det er de jo nesten voksne, så de kan ta vare på seg selv, sier Rødal videre.

Lager opplegg for dem

Elevene landet på Gardermoen 18. august, og har dermed vært i landet i halvannen måned allerede.

– Det er en stor kulturendring for elevene, men mange av dem har begynt å forstå litt om Norge allerede. Det er uansett fint å være der for dem når det trengs. Noen vertsfamilier lager opplegg for dem og bidrar til at de lærer seg språket, forklarer Rødal.

Hun håper potensielle vertsfamilier kan melde sin interesse så fort som mulig, slik at de åtte resterende guttene, som nå bor i midlertidige hjem, kan bli integrert i nærmiljøet og på den lokale videregående skolen.

– Man trenger slett ikke være perfekt for å være vertsfamilie. Det viktigste vi ser etter er en åpen dør, en ekstra seng og motivasjon til å inkludere en ung utvekslingselev som familiemedlem for ett år. Man er med på å skape et minne for livet, og hverdagen blir litt mer spennende enn den ellers ville vært, også for familien.

For å bli verstfamilie må man ta kontakt med AFS Norge.

Mer fra Dagsavisen