Nyheter

Med Støre på vervetokt på Lindeberg

EN SLASK I GRORUDDALEN: I noen deler av byen er det rett og slett altfor få unger som går i barnehage.

I bydel Alna, mine venner, er det 1000 barn hvert år som ikke søker barnehageplass. Det er omtrent hvert fjerde barn.

Samtidig er omtrent hvert fjerde barn oppvokst i en fattig familie. Legg så til at omtrent 45 prosent av befolkninga har bakgrunn fra afrikanske eller asiatiske land. Og at i det yngste barnekullet, de som har rett til kontantstøtte, der er det bare halvparten av barna som søker barnehageplass.

Da skjønner du kanskje at ståa ikke akkurat er perfekt, der i bydelen som ligger på sørsida av Groruddalen.

Alt dette fikk jeg vite i går, på kontoret til Fagsenteret for barn og unge i bydel Alna, et bydelskontor blant industrilokaler, andre kontorer og lavblokker på Lindeberg.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Men det var ikke jeg som var invitert dit, altså. Jeg var bare haleheng, det var Ap-leder Jonas Gahr Støre og Oslo-byråd for oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl, som egentlig var på besøk. For å løse de tross alt ganske vanskelige problemene med barnehagesituasjonen i bydelen:

Ikke er det nok barnehageplasser, og ikke er det nok søkere til plassene heller.

På toppen av det hele er det noen områder i Alna som ser ut til å virke ganske dårlig. Områder hvor det ikke er borettslag, men sameier. Som preges av korte leiekontrakter og sameie.

Les også: Utflagging av statlige arbeiplasser: Planen som splitter oslobenken på Stortinget

Det byråkratene kaller «utsatte levekårsområder», som på vanlig språk betyr fattigstrøk. Og i et sånt vandra de fine politikerne til i går.

Det bor 900 personer på den delen av Lindeberg som ligger helt nede ved E6. Området utmerker seg negativt på utdanning, arbeid, sosialhjelp, barnehage, barnevern, fritidsaktiviteter …

Eller som bydelsdirektør Knut Røli så fint sa det: «Alt er gærnt!»

Unntatt den åpne barnehagen, da. Det er en åpen barnehage der. Den er åpen to dager i uka, har to ansatte, og ligger i førsteetasje av et leilighetskompleks med kommunale boliger. Der gikk Tone og Jonas på besøk denne fredagen i mars. De fikk, som seg hør og bør, løftet på søte små barn, og sitti pent i ring på samlingsstund mens barna sang bli-kjent-sanger og ble kastet i været av foreldrene sine.

– Det er jo utrolig viktig å være tett på alle de som bor her og fortelle om viktigheten av å gå i barnehage, sier Tone Tellevik Dahl. At barn får sosialisert seg og lært språket.

– Mange av disse barna her de trenger virkelig språkstimulering, sier hun.

Den åpne barnehagen skal fungere som en slags rekrutteringsstasjon. En måte å få foreldre som ikke sender barna i vanlig barnehage til å få øynene opp for hvor bra det kan være. Tone Tellevik Dahl forteller at hun har satt i gang bygging av 3000 barnehageplasser, sånn at de som eventuelt blir verva her og andre steder skal få en plass å starte.

– Det er mange bydeler hvor barnehagedeltakelsen er altfor lav, men vi må jo begynne et sted, sier hun.

Les også: Kenneth Engebretsen: Den nye stemmen fra Groruddalen

Jonas Gahr Støre fikk både praktisert sin eksemplariske fransk og løftet på unger («han er like stor som barnebarnet mitt, jo»), på besøk i den åpne barnehagen. Etterpå var han like opptatt av hva dette betyr for resten av Norge.

– Jeg har vært opptatt av å se at det som virker i Oslo, det kan ha betydning for hele landet.

– Her har vi levekårsutfordringer, fattige barn, forfall i boligstandard, miljøutfordringer: Det er en varsellampe, sier han.

– Det er litt getto her?

– Nei, det er jeg ikke enig i, sier han. Det er flere positive ting som skjer her også. Vi er jo ikke der at det er områder man ikke går inn i.

– Poenget med varsellamper er at du gjør noe når du ser de.

– OK. Og poenget med å være her er å finne ut hva dere skal gjøre med det hvis dere kommer til makta til høsten?

– Ja.

– Så, hva gjør dere hvis dere kommer til makta til høsten?

– Vi skal sørge for at vi opprettholder statlig satsing på indre by, Groruddalen, med egne programmer i tillegg til de kommunale. I nært samarbeid med de kommunene som har disse levekårsutfordringene skal vi sørge for at de har en kommuneøkonomi som gjør at de kan utvikle de nære tjenestene.

– ...

– Det krever én ting, at du legger skattekuttene til side og bruker pengene her.

Mer fra Dagsavisen