Nyheter

Gjett hvem som snakker mest om sex på tinget!

Hvem er mest robust? Hvem har mest fokus? Og hvem snakker mest om "den forrige regjeringen"? Vi har gravd oss ned i referatene fra landets mektigste talerstol.

Visste du at Senterpartiet er det partiet som oftest snakker om dataspill på Stortinget? At de rødgrønne partiene bruker flest begreper som ikke finnes? Eller at Høyre snakker uforholdsmessig ofte om «den forrige regjeringen»?

Ikke? Vel, nå har du sjansen til å finne ut av disse ekstremt viktige tingene helt på egen hånd.


Du skjønner, stiftelsen Holder de ord, jobber med å grave i de åpne dataene fra Stortinget. De har tidligere gitt oss nyttig innsikt som hvem som stemmer oftest mot eget parti, og hvilke Wikipedia-artikler som blir redigert fra Stortinget og regjeringskontorene. Nå har Holder de ord laget en ny tjeneste, kalt Sagt i salen. Der kan vi søke i alt som er sagt i salen fra 1999 og fram til i dag.

Og Sagt i salen er en gullgruve for de av oss som liker å nørde i Stortingsreferater. Det er en utømmelig kilde av nyttig (og muligens litt mindre nyttig) informasjon om hvilke partier som mener hva.

La oss begynne med det kjedeligste. Nemlig kjedelige ord og begreper.

###

, for eksempel. Fokus er kanskje det kjedeligste ordet i det norske språk. Politikere, kommunikasjonsfolk og andre som er notorisk dårlig på å kommunisere bruker det hver eneste gang de ikke vil være presise. Og hvilket parti har mest fokus? Joda, det er Det kongelige norske Arbeiderparti. I nesten fem prosent av innleggene sine bruker arbeiderklassens selvutnevnte representanter ordet.

Men Ap er ikke det eneste partiet som er glad i kjedelige ord. Nei, nokså langt ifra. Høyre topper lista på gjennomføringskraft, modernisering, omstilling og kontekst, for eksempel. Pluss at de er nesten ekstremt glade i å snakke om «den forrige regjeringen». Ikke fullt så glade som Frps representant Mazyar Keshvari, riktignok. Han nevner den forrige regjeringen i 11,48 prosent av sine innlegg.

Jepp, du leste riktig. Fremskrittspartiets Keshvari snakker om den forrige regjeringen mer enn hver tiende gang han går på talerstolen. Der har du en fremskrittets mann!


- Mazyar Keshvari, gratulerer, du vant, du er den politikeren som snakker aller mest om den forrige regjeringen!

Jiii-ha!

- Hvorfor snakker du så mye om den, egentlig?

- Nei, det har jo ikke gått to år siden regjeringsskiftet en gang, da er det jo ikke unaturlig at man ser på forskjellene.

- Du er ikke bare litt i overkant opptatt av dem en gang?

- Nei, det er jeg ikke ... Hvis man ser på innleggene jeg har holdt, så viser jeg til hva vi har fått til. Så det er for å vise forskjellene, og det tror jeg er viktig.

Ellers er Fremskrittspartiet de som bruker søvnfremkallende begreper som fremoverlent, proaktivbyråkrati og alle de fæle orda som begynner på effektivisering, mest. De er også landets mest «vantro» parti, skal man tro tallene. (Ord som begynner på sjokk, derimot, er det faktisk SV som snakker mest om)


Hva så med Venstre? De snakker mest om bakenforliggende greier. Men også perspektiv, tillit og krenking er ord Skei Grandes folk bruker mer enn de andre partiene.


Miljøpartiet De Grønne snakker mest om mangfold. Senterpartiet snakker mest om nyorientering. SV er ivrigst på krise. Og KrF er selvsagt mest glade i engasjement.


Men, nest etter fokus er nok det aller kjedeligste ordet i det politiske Norge om dagen robust. Huff og æsj. Dette innholdsløse filleordet som skal brukes i enhver sammenheng for å beskrive alt og ingenting samtidig. Hvem tror du bruker det mest?

Joda: Senterpartiet. Bondestandens stolte forsvarere bruker ordet robust i nesten én prosent av sine innlegg, totalt 145 ganger har Sp uttalt dette ordbokas utyske fra talerstolen.

Så, i en semi-offisiell kåring av norske politikeres bruk av kjedelige ord blir det en delt førsteplass: Robuste Senterpartiet og fokuserte Arbeiderpartiet, dere er jaggu søvndyssende!

Men hvorfor?

- Erlend Lønnøm, rådgiver i Språkrådet, hva er det med politikerspråket, egentlig?

- Det er en utfordring for alle fagfolk at man kan få en sjargong som ikke nødvendigvis passer med folkespråket. 
- Politikere er jo opptatt av at folk skal forstå hva de sier, så de bør ikke bruke for mye sjargong eller fremmedord. Når de skal utarbeide lover og snakke i stortinget så har de kanskje et litt annet språk enn når de skal snakke til folk der ute.

- Er det et problem?

- Neeeei, det er ikke sikkert det er et demokratisk problem i hvert fall.
- Politikere vil jo gjerne holde ordet når de først får det. Poenget deres er jo å si noe med innhold, men det kommer gjerne litt sånne innholdsløse formuleringer innimellom bare for å holde det gående. Bevisst eller ubevisst.

- Hva synes folk om det da?

- Det er jo noe negativt ved det. Man føler vel at de tåkelegger litt. 

- Men hvorfor snakker de sånn?

- Jeg tror det har med usikkerhet å gjøre.

Heldigvis er det ikke bare kjedeligheter og usikkerhet i norsk politikk. Enkelte ganger kommer det ut begreper som bare ikke henger på greip. Ord som ikke egentlig finnes. Eller bare brukes så feil at det nesten alltid ender med språklig magaplask fra det politiske stupetårnet som kalles talerstolen.


Potensiale, for eksempel. Det er ikke noe som heter det, veit du. Det heter potensial. Men Senterpartiet har greid å bruke ordet mest likevel. Riktignok bare tre ganger, men likevel.


Bredt fokus er også ugreit. Det veit alle som har holdt i et forstørrelsesglass at er ekstremt vanskelig å få til i praksis. Likevel lever det brede fokus godt i Stortingsrepresentantenes munn. Her er Arbeiderpartiet vinneren, de har hatt bredt fokus hele seks ganger.


Å brette opp armene er nok en nokså ubehagelig øvelse, men SV driver med det, stadig vekk (ok, to ganger, i det minste). SV er også det partiet som oftest vil sette Norge på kartet. Jeg vet ikke hvilke kart de har nede i SV-gangen, men hvis Norge mangler bør de vurdere å kjøpe et nytt. Partiet bruker også begrepet hytt og pine i hytt og vær. Død og pine!


Når du virkelig ikke aner hvor lang tid noe kommer til å ta, kan du gripe til fantasibegrepenes verden. Og et begrep politikere er glad i er det nokså vage på mellomlang sikt. Fremskrittspartiet bruker det mest, men blant enkeltpolitikere er det helseminister Bent Høie som bruker det soleklart oftest. Det kan muligens forklare hvor det blir av sykehusreformen.

Men den absolutte verstingen blant fæle ord og uttrykk er i forhold til. Politikere ser ut til å elske i forhold til mer enn sine egne barn, i hvert fall uttrykkes det alt for ofte.

Og vinneren, eller taperen om du vil, i konkurransen om å bruke dårlige ord og uttrykk går klokkereint til Kristelig Folkeparti. Partiet bruker begrepet «i forhold til» i hele 20,23 prosent av sine innlegg. Mer enn en femdel!


(Det skal nevnes at lillebror i henhold til foretrekkes av det samarbeidende parti Fremskrittspartiet. Men deres 1,66 prosent blir tross alt småplukk i forhold til, unnskyld, sammenliknet med, Krf.)


(Dessuten er det vel på sin plass å nevne at KrFs i forhold til-bruk er størst i prosent. KrF er tross alt et lite parti. I absolutte tall er det Arbeiderpartiet som bruker begrepet mest. Men de bruker jo nesten alt mest, de er jo så svære.)

Man kan også selvsagt lære mye om de personlige forholdene på Stortinget ved å lese dataene riktig. Kjærlighet og hat er jo ofte to sider av samme mynt.
###

Hadia Tajik, for eksempel. Det er vel ikke akkurat noen overraskelse at det partiet som snakker mest om henne i Stortinget er Fremskrittspartiet.

Og Per Sandberg, han blir selvsagt mest omtalt av Arbeiderpartiet. Helt konkret er det Oslo-representanten Truls Wickholm som er mest glad i å snakke om Sandberg, aner vi en ørliten bromance over partigrensene? I tilfelle er den neppe gjengjeldt, for Wickholm blir oftest omtalt av den avgåtte Frp-kvinne Mette Hanekamhaug. Som igjen oftest blir referert til av SV.

Og sånn går det over gangene. Familien Stoltenberg blir oftest omtalt av Høyre, Erna Solberg blir oftest omtalt av Arbeiderpartiet, Christian Tybring-Gjedde omtales fra SV, mens Audun Lysbakkens navn selvfølgelig uttales oftest fra de blå lepper.

Unntakene? Rasmus Hansson og Trine Skei Grande. De omtales oftest av sitt eget parti. Hashtag ego, si.

Hva så med politikken? Hvem er egentlig opptatt av hvilke saker? Her er det tydelig at partiene følger sin egen plan.

Søkeordene islam, innvandring, naving, Allah og lykkejeger, for eksempel, er alle ord som står sterkest i Fremskrittspartiet. Uten at noen ble overraska over akkurat det.

På samme måte er SV-sakene skole, lekser, krig og kapitalisme. Bittelitt gøy, kanskje, at SV også er det partiet som uttaler ordet skattelette oftest. Arbeiderpartiet er opptatt av Eldre, forsvar, Nav og velferd. Krf, derimot, sverger til tannlege, fred, trygdemisbruk og psykisk helse.


Litt overraskende må det være at Venstre har stjælt kjernesakene Jesus, Muhammed og politi.

###

Miljøpartiet De Grønne har tatt eierskap til

,

og

.

Men Høyre, da? Hvilke saker er de best på? Jo, selvfølgelig: Marx og konkurranseutsetting.

Heldigvis er enkelte politikere livsnytere også. Det må det være lov å si. Folk som på den ene eller andre måten setter pris på de store og små gleder livet kan tilby.

Det kan kanskje forklare at Senterpartiet snakker mest om dataspill, Arbeiderpartiet snakker mest om litteratur, mens SV snakker mest om country. Høyre er best på fotball, Senterpartiet vil kanskje støtte opp om den norske storfeproduksjonen, i hvert fall snakker de mest om taco. Frp, derimot, er partiet som oftest ytrer ordet pils fra talerstolen, mens Høyre oftest omtaler egenmelding.


Høyre, takk til dere, snakker mest om Dagsavisen. Frp sier oftest ordet «naken».

Men når det kommer til å omtale utskeielser er det ett parti som overgår alle de andre. Og det er kanskje ikke noen overraskelse, sånn egentlig.


Både hasj, kokain og sex har nemlig sitt foregangsparti på Stortinget.

Du gjetter det vel?

Jepp. Krf.

--

PS: Du kan søke selv også! Adressen til tjenesten vi har brukt er tale.holderdeord.no. Hvis du finner noe moro, post det i kommentarfeltet!

PS2: Nevnte Truls Wickholm er ikke bare glad i Per Sandberg. Han er også den ENESTE som har omtalt debutskiva til landets (objektivt sett) beste rapgruppe fra talerstolen. Litt pussig selskap, men vi tar det vi får.

PS3: Jeg har prøvd å søke i kjønnssykdommer, seksuelle posisjoner og en masse legninger også, selvsagt. Jeg er da en slask. Men av hensyn til mine sarteste lesere holder jeg meg for god for å publisere. Likevel, de mest frilynte av dere er selvfølgelig mer enn velkomne til å gjøre deres egne grisete søk. Men post resultatene under, da!

Mer fra Dagsavisen