Nyheter

Jubel for Hjørgunn-løsning

Elia og 20 andre barn har fått tilbake tilbudet om ridefysioterapi i Fredrikstad.

Bilde 1 av 2

Terapiridningen på Hjørgunn har startet opp igjen etter sommeren, og det er spesielt 20 elever glade for: De mistet nemlig tilbudet i fjor da gården måtte innføre rytteravgift.

– Det har ikke vært stille en dag, hun har spurt etter hestene hver eneste dag siden det ble borte, forteller Astrid, som er frivillig, om en av brukerne.

– Det er ingen tvil om hvor mye dette betyr for dem.

LES OGSÅ: Kjære kommune, det haster!

Helhetlig helse

Ridefysioterapi er en terapiform som gir brukerne en unik behandling fysisk og mentalt. For samtidig som hestens bevegelser både løsner og styrker kroppen, får pasientene nærkontakt med dyra, en kontakt som ikke kan gjenskapes noen andre steder.

– Hestene er store terapeuter, sier leder for Hjørgunn, Monika Fluske.

– De er håndplukket og dedikerte til jobben.

Ute på ridebanen er dagens første grupper med terapi godt i gang, og for mange er dette den første ridetimen etter sommeren. En av dem, er Daniel (11) som går i 6. klasse på Gudeberg skole.

Han har ridd på Hjørgunn fast en dag i uken siden første klasse.

Men i fjor ble det plutselig slutt.

– Han var veldig trist og lei seg for det, forteller Daniels ledsager Fia Rudsengen.

– Det er stor glede fra både Daniel og de andre brukerne på skolen vår, for å komme tilbake til hestene.

SAVN:

HJERTELIG GJENSYN: Daniel (i midten) har ventet lenge på å få komme tilbake til ridetreningen på Hjørgunn gård og behandlingssenter. Torsdag kunne endelig spesialpedagog Fia Rudsengen (t.v) ta han med til ridningen igjen. Til høyre leder ved Hjørunn, Monika Fluske. Foto: Gry Cat. Wold

Stivner uten ridningen

– Foreldrene er også glade. Barna er mindre stive og mye gladere når de har vært på ridningen, forteller hun.

– Vi merker godt hvor stive de har blitt uten ridningen, hvor stor forskjell det er på dem før og nå, sier ansatt Lene Engebretsen.

– Noen ryttere som sitter i rullestol, kan være så stive i for eksempel hoftene, knærne og ryggen, at vi ikke helt vet hvordan vi skal få opp på hesten. Men etter 20 minutter på hesteryggen er de myke og kan bevege leddene, sier hun.

– Vi har også pasienter som har problemer med pusten og lungene, som vi kan legge ned på magen over hesten. Da blir lungene massert av bevegelsene, og de får puste igjen, forteller Fluske.

Det var rett før sommeren at politikerne fattet vedtak om å bevilge 90.000 kroner til fortsatt tilbud for kommunens SFO-elever. Det har ført til gjenåpning av tilbudet, og en gladmelding til eventuelle nye ryttere:

– Nå kan vi ta inn flere, så ta kontakt hvis det er behov, sier Fluske,

LES OGSÅ: Politikerne sover i timen mens barna blir skadelidende

LES OGSÅ: Terapitilbudet på Hjørgunn er reddet!

Mer fra Dagsavisen