Debatt

Normalisert islamfobi

De mest innflytelsesrike politikerne bruker sjeldent en hel tale fylt med hatretorikk, men ofte et eller flere ord som er nok til å demonisere muslimer i hele verden.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I etterkant av terrorangrepet i New Zealand er det gjort mange undersøkelser og intervjuer med samfunnsforskere som forklarer årsaken(e) bak økningen av høyreekstremisme og islamofobi i vesten, da disse to er ofte er nært tilknyttet. De aller fleste mener det samme; politikeres fiendtlige holdninger overfor muslimer og innvandrere har normalisert muslimhat. Er det da rimelig å holde også våre politikere i Norge ansvarlig?

Politikeres rolle i denne sammenhengen betyr at deres anti-muslimske og innvandrerfiendtlige holdninger i den offentlige debatten har vært en årsak bak økt aktivitet i høyreekstreme miljøer.

World Economic forum skriver i artikkelen "Is a toxic political environment allowing hate to flourish?" at mainstream-medier og mainstream politikere i jakten etter popularitet og oppslutning, har lekt med ideen om ekstremistiske holdninger.

Samtidig påpeker flere forskere i Norge at Frps retorikk om muslimer er en mulig forklaring. For eksempel skriver Sindre Bangstad i «islamofobi og rasisme» at Frps forveksling mellom begrepene islam og islamisme bidratt til økt skepsis og muslimfiendtlighet i Norge. En annen forskningsrapport fra C-REX «Høyreekstremisme i Norge» bekrefter også dette. Politikeres holdning har vært med å normalisere islam fobi og muslimhets.

På det internasjonale nivå ser man mye av det samme, med Donald Trump som det mest fremtredende eksemplet. Likevel skiller Trumps rolle seg ut i den forstand at han er internasjonal og USAs president og dermed når ut til flere høyreekstreme miljøer. Nylig brukte han ordet «invaders» om asylsøkere og flyktninger. Det er viktig å huske en ting når det gjelder dette. De mest innflytelsesrike politikerne bruker sjeldent en hel tale fylt med hatretorikk, men ofte et eller flere ord som er nok til å demonisere muslimer i hele verden.

To ytterligere årsaker til normalisert muslimhet er at myndighetene ikke annerkjenner islamfobi som et problem, og at sikkerhetsmyndighetene har hatt altfor stort fokus på islamistiske terrorister som den eneste trusselen, og oversett økt aktivitet i høyrekstreme miljøer.  Politikere og myndigheter har et stort ansvar, men det viktigste er at vi som et samfunn også må presse myndighetene til å se varseltegnene og ta grep.

Normalisert muslimhets fører ikke bare til et delt samfunn, men forsterker diskrimineringen av muslimer i arbeidsmarkedet, boligmarkedet og skader demokratiet ved at religionsfriheten begrenses. Dette ser man allerede nå hvor muslimske mødre og kvinner tydelig skriver at de er redd for å stå frem som muslim i offentligheten. Dette er det vestlige demokratiet i 2019.

Mer fra: Debatt