Debatt

Vi tar Marka for gitt

NORDRE AKER: Det er helt avgjørende at også framtidige generasjoner har lett tilgjengelig nærnatur.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Marka er fantastisk, med sine naturtyper og et særegent artsmangfold. Her inne finner vi mennesker inspirasjon og livsglede. Et gratis helsestudio for titusenvis av oss daglig! Og det trenges når hver og en av oss koster samfunnet over 60.000 kroner årlig i helseutgifter. SV mener enda flere må få tilgang til og enklere kunne ta del i et lett og helsebringende friluftsliv. Det er en investering i bedre helse som vil bety veldig mye for mange. I tillegg gir det en helsegevinst verdt milliarder av kroner.

Aktivitetssoner. Bydel Nordre Aker omfatter noen av de flotteste områdene i Marka. Maridalen er vernet som historisk kultur- og jordbrukslandskap. Maridalsalpene rommer noen av de fineste og biologisk mest verdifulle gammelskoger. Lillomarka har variert landskap og mye brukte friluftsområder. Bydelen har også godt tilrettelagte og ganske lett tilgjengelige idrettsarealer.

Forrige byråd forsøkte å «snikåpne» for inngrep og bygging for nye aktiviteter innenfor Markagrensen, gjennom såkalte «aktivitetssoner». Begrepet skulle gjøre det lettere å trosse Markaloven. Men dette gikk langt utover dagens akseptable praksis med nødvendig og skånsom tilrettelegging for vedlikehold, og å ivareta aktiviteter knyttet til stier, skianlegg og løypenett. Aktivitetssoner ville ha åpnet for uakseptabel bygging i Marka og ødelagt viktige kvaliteter. Heldigvis ble dette stoppet med sterk motstand fra bl.a. SV.

Marka er karbonlager og livsmiljø. Skogen spiller en viktig rolle i klimasammenheng. Karbon fra lufta fanges av planter og omgjøres til karbohydrater. Sopper hjelper til slik at karbonet lagres i skogsjorden. Mer enn 80 % av karbonet i skogøkosystemet er lagret i jorda Det er altså ikke trærne som er det store karbonlageret, det er hele økosystemet, og særlig skogsjorda.

Flateskogbruk reduserer skogens evne til å lagre karbon i jorda samtidig som mye lagret karbon slippes ut i atmosfæren. Det kan ta 150 år før en flatehogd skog bidrar positivt i klimasammenheng. Skogvern gjør at karbonlagrene i jorda og artsmangfoldet opprettholdes og bevares. Mer skogvern er god klimapolitikk. Lukket hogst, der mange trær står igjen etter hogst, er klimavennlig mens flatehogst er usmart. Oslo kommune driver meget gledelig mest med lukket hogst. Skogvern og lukket hogst er klimasmart, gir fine friluftskoger, skogbruket blir mer bærekraftig og det er nødvendig for å unngå tap av artsmangfold. SV ønsker derfor dette som hovedmetode i hele Marka.

Nasjonalpark. Østmarka er magisk. Her lever et mangfold av særegne sopper, lav og mosearter. Her finnes rovfugler og gamle, hule trær med uglereir, storfugl og orrfugl har urgamle trollspill på vårsnøen, mens beveren lager demninger. Ulven har kommet tilbake og fikk sist sommer valper i et godt gjemt hi. Naturkvalitetene i området tilfredsstiller de faglige kravene til nasjonalpark og bør beskyttes. SV støtter forslaget om å opprette en nasjonalpark i indre deler av Østmarka. De sjeldne og særegne naturkvalitetene finnes på tross av, og ikke på grunn av, skogbruket, som har vært drevet. Markaloven tillater fortsatt skogsdrift og veibygging. Regjeringen Solberg har foreslått å svekke loven for å gjøre næringsutøvelse enda lettere i Marka. Dette sier SV tydelig nei til! Vi ønsker en sterkere Markalov som bedre ivaretar friluftsliv og det biologiske mangfoldet og få vedtatt nasjonalpark i Østmarka.

Marka for folket. Vi tar for gitt stier og løyper, helgeturene, hundremeterskogene som yrer av barnehagebarn, nærnaturen og artsmangfoldet. Vi tar for gitt Marka som avkoblingsarena, der vi kan lene oss mot en trestamme og se majestetiske trekroner løfte himmelen. SV mener det er helt avgjørende at også framtidige generasjoner har lett tilgjengelig nærnatur i hverdagen. Markaverdiene overlever ikke av seg selv. Stadig prøver interessegrupper å gnage seg gjennom lover og grenser. Derfor skal SV fortsatt stå vakt om Markanaturen – for framtidens skyld.

Mer fra: Debatt