Debatt

Viktig med språkfokus i barnehagen

En veiledende språknorm kan gjøre det lettere for ansatte og foreldre å følge barnets språkutvikling tettere.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

For at barn skal trives og utvikle seg i barnehagen er det viktig at barnehagene jobber godt med språk. Derfor vil vi ha en veiledende språknorm for å styrke språksatsingen.

Helene Valvatne har flere spørsmål om språknormen som vi foreslår i den nye barnehagemeldingen (Dagsavisen 11. mai). Hun spør blant annet hvorfor vi vil ha en norm som er frivillig å bruke.

Det er kvalitetsforskjeller mellom barnehagenes arbeid med språk. Noen jobber allerede godt med språk, mens andre kan bli bedre. Med en veiledende språknorm vil vi gi de ansatte et frivillig verktøy. Det handler ikke om at alle barn skal kartlegges og måles. Regjeringen har aldri ønsket å innføre læringsmål slik som i skolen.

Vi mener imidlertid at en veiledende språknorm kan gjøre det lettere for ansatte og foreldre å følge barnets språkutvikling tettere. Det betyr ikke at barn skal måles opp mot bestemte kriterier ut fra alder. Men normen kan gjøre de ansatte mer bevisste på hvilke begreper de bruker når de er sammen med barna. Vi regner med at barnehagene og eierne sammen finner gode løsninger for arbeidet med språk, og hvilke verktøy som skal brukes.

Den veiledende normen vil bli basert på grundig utredningsarbeid i tett dialog med fagfolk og forskere. Da blir det naturlig å vurdere hvordan en språknorm kan virke for barn med ulike morsmål, slik som Valvatne er inne på.

Mer fra: Debatt