Kultur

Ti fete vinteraktiviteter

… du kanskje ikke hadde tenkt på. Surfing mellom snøfjellene? Sledetur med Rudolf? Påskesykkeltur i skiløypene? Eller hva med å teste ut din indre rallyråner på glattisen?

1. Ta vinterbølgen

Bølgene er der jo uansett. Ofte er de enda bedre om vinteren, når det er mer ruskevær. I Lofoten surfes det året gjennom, mellom snødekte fjell på den særdeles vakre sandstranda på Unstad. Men surfeshortsen bør du nok la bli hjemme. Her ifører du deg den tykkeste neoprendrakten du kan få tak i. Når havet holder et par knappe pluss, må du likevel tåle litt særdeles friskt saltvann mot ansiktet. Unstad Arctic Surf tilbyr oppvarming i sauna og badestamp før og etter, utleie av utstyr, et sted å sove – og folk som kan lære deg å ta bølgene (www.unstadarcticsurf.com). Også på Vestlandet og Jæren er det fint å surfe året rundt.

2. Isklart dypdykk

Til tross for kulda og mørket, er vinteren egentlig den beste tida for dykking i Norge. I sommerhalvåret gjør algeoppblomstringen nemlig at sikten blir dårligere. I det iskalde vintervannet har du imidlertid ofte sikt opp til 20 meter, enten du dykker blant tang og torsk i Oslofjorden, utforsker spektakulær flora og fauna i Saltstraumen (bra sted for å se nakensnegler) eller i Hustadvika i Møre og Romsdal, eller du vil jakte på vrak i Narvik-området eller ved Egersund. Selv i Kirkenes er det populært å dykke vinterstid, for å se, fange (og etterpå spise) den gedigne kongekrabben. Du bør helst ha tatt et eget vinterdykkerkurs for å dykke om vinteren, da det byr på spesielle utfordringer. www.dykking.no

Vannet er mye klarere om vinteren. Dykk etter kongekrabbe utenfor Kirkenes. FOTO: CHRISTINE BAGLO

Vannet er mye klarere om vinteren. Dykk etter kongekrabbe utenfor Kirkenes. FOTO: CHRISTINE BAGLO

3. Fet vintersykling

Ta en sykkeltur i skiløypa! En «fatbike» har dekk og felger som er tre til fire ganger bredere enn på normale terrengsykler, som gjør at den «flyter» oppå underlag som snø og sand. Ikke alle skisteder er like begeistret for disse syklistene, men på Skeikampen er de velkomne. Her har de både tilrettelagt for denne type aktivitet, i tillegg til at de leier ut sykler (500 kr/dag, 1000 kr for tre dager, www.skeikampen.no). Også på Geilo kan du nå leie fat bike-sykler (450 kr per dag, www.fatbike-geilo.com), og de tilbyr også en egen løype for tykksykkelturister, samt guidede prøvesmaksturer for 395 kr på faste dager. Fatbike-sykling i løypene anbefales imidlertid fortsatt helst i midtuke og i mindre trafikkerte skiløyper, når underlaget er egnet for det.

Bli med på en fet sykkeltur i snøen på Skeikampen eller Geilo. FOTO: SKEIKAMPEN RESORT

Bli med på en fet sykkeltur i snøen på Skeikampen eller Geilo. FOTO: SKEIKAMPEN RESORT

4. Finn flyten

Glem kjelke og akebrett – og sett utfor på et airboard, en luftpute som du ligger på magen oppå, og som du styrer ved å lene deg fra side til side. Og det kan gå skikkelig fort! Derfor er aldersgrensen ti år. Aktiviteten foregår hver tirsdag på Beitostølen, i skibakkene etter at heisene har stengt (295 kr www.beitostolen.com). Du kan også gjøre det på Dagali ved Geilo.

Tør du sette utfor på et airboard på Beitostølen? FOTO: WWW.BEITOSTØLEN.NO

Tør du sette utfor på et airboard på Beitostølen? FOTO: WWW.BEITOSTØLEN.NO

5. Isrally

Lev ut din indre, iskalde råner! På Dagali ved Geilo kan du leke rallysjåfør på tilrettelagte isbaner på Numedalslågen, og suse rundt i en BMW 325i, BMW 318i eller en Nissan Almera GTI. Alle bilene er rigget med veltebur, rallysete og firepunktsele. Banene har en utfordrende utforming, så du kan teste hvor god sjåfør du virkelig er. Med lange ispigger i dekkene beholder du likevel forhåpentligvis kontrollen på det glatte underlaget. Fra 1200 kr www.dagaliopplevelser.no

Lev ut din indre, iskalde råner, og prøv deg som rallysjåfør på Dagali.FOTO: DAGALI OPPLEVELSER

Lev ut din indre, iskalde råner, og prøv deg som rallysjåfør på Dagali.FOTO: DAGALI OPPLEVELSER

6. Isfiske

Isfiske kan være koselig og spennende for både store og små, og de mest populære månedene er gjerne mars og april. Med sola i fjeset, kan det bli en riktig hyggelig tur ute på isen. Forsikre deg om at isen er trygg, og ha alltid med tau og ispigger. Husk eventuelt fiskekort, selv om det er vinter! For generelle tips og råd, kan du klikke deg inn på www.isfiskern.no, som også har en fin oversikt over fiskemulighetene i mange vann Norge rundt. På Beitostølen kan du også melde deg på organisert isfisking for hele familien (310 kr for guiding, fiskekort og utstyr, www.beitostolen.com).

7. Isgrotting

Opplev et ekte isslott! Bli med inn i de utrolig vakre isgrottene på Svalbard. Turen opp til ishulene foregår med beltevogn fra Longyearbyen til Longyearbreen, og utstyrt med hodelykter og guide får du bli med innover de isbelagte smeltevannskanalene under isbreen, som forvandles til frådende fosser om sommeren. Underveis får du se fascinerende formasjoner av is og stein. Turen tar tre timer. Det er også mulig å ta turen inn i isgrotter i andre breer på Svalbard, på truger eller på en heldagstur med hundespann (fra 730–2140 kr, www.spitsbergentravel.no).

8. Reinsdyrkjøring

Føl deg som julenissen – haik med et reinsdyr! Det er flere steder i Norge du kan oppleve dette, blant annet utenfor Tromsø. Tromsø Friluftsenter på Kvaløya tilbyr blant annet en halvtimes tur med reinsledekjøring, lassokasting og en biddos-lunsj i lavvoen etterpå (fra 1.500 kr). Du kan også bli med på nordlysjakt fra reinsdyrsleden, eller bare besøke en av reinsdyrflokkene som beiter i området. (www.visittromso.no). Vil du lære mer om reinsdyr og samiske tradisjoner, kan du få være ekte reingjeter i en ukes tid på Finnmarksvidda i april/mai, når dyrene skal drives ned på sommerbeite ved kysten (www.turgleder.com). Du kan også bli med på sledeturer med reinsdyr i Røros, samt flere steder i Finnmark.

9. Dra på hvalsafari

Vintermånedene er noen av de beste månedene for å oppleve hval. Andøya er et av landets beste steder å se dem – og i tillegg til spermhval kan du om vinteren ofte se både spekkhoggere, knølhvaler, finnhvaler og flere andre arter i det helt spesielle arktiske vinterlyset. I mars er dessuten dagslyset tilbake for fullt, mens nettene fortsatt er mørke nok til å se nordlyset danse … www.whalesafari.no

10. Trugeturer

Drømmer du om å selveste Preikestolen helt for deg selv? Nå kan du få det. Bli med på en guidet trugetur! Du blir i hentet av en arktisk naturguide i Stavanger, og tar lokalferjen til Tau, før dere kjører til Preikestolen Fjellstue. Turen opp tar cirka 3,5 timer, og nedturen to. Det anbefales å overnatte på den flotte fjellstua etter turen. Også den kan du ha nesten for deg selv … www.outdoorlifenorway.com
christine.baglo@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen