Bilde 1 av 7
Kultur

Påskefeiring verden rundt

Jesu lidelse og yr vårkåthet. Påskeuken byr på både blod, svette og tårer – og ikke minst heidundrande festing – rundt hele kloden. Bli med du også!

Nei da, det er ikke ku-klux-klan som inntar Spania hver påske. Men den rasistiske bevegelsen skal faktisk ha kopiert den eldgamle katolske skikken med å iføre seg heldekkende drakt og spisse hatter, som brukes under de tradisjonelle spanske påskeprosesjonene.

For at Spania fortsatt er et høyst katolsk land, er det ingen tvil om når påskeukene går av stabelen. Tunge trommeslag og klagende hornmusikk gjaller gjennom gatene, som dufter av røkelse, levende lys og svette kropper.

– Semana santa, eller den hellige uka, er fortsatt en veldig viktig del av den spanske kulturen. Det er en følelsesladet feiring, som nesten alle spanjoler deltar i, sier Karen Sand, pressekontakt ved Spanias turistkontor i Oslo.

Botsgang

Mange nordmenn synes nok at det er en blanding av magisk og litt nifst å se tusenvis av tildekkede menn bære, dytte og dra enorme, stearinlysdekkede flåter med barokke skulpturer som illustrerer Jesu lidelseshistorie.

Kappebekledningen og de kjegleformede capirote-hattene er en skikk som stammer fra middelalderes flagellanter, selvpiskere, som tok dem på seg som et ledd i å gjøre botsgang for sine synder.

Drakten er fortsatt en botsdrakt, og påskeprosesjonen er en måte å gjøre bot på. De som føler at de har større synder å gjøre opp for, sleper på tunge kors, barføtt på blødende bein.

De ulike kappene markerer hvilket brorskap mennene er en del av, kalt nazarenos. Hvert brorskap leder sin egen prosesjon på en fast rute på en bestemt dag i løpet av påsken.

Uforglemmelig opplevelse

– Jeg har selv opplevd feiringen, og det lett å bli rørt når brorskapene går med tunge kors i timevis gjennom gatene, til blod og tårer renner. Det er en sakral stemning og helt spesiell stillhet. Det gjør det til en uforglemmelig opplevelse, sier Sand.

En av de mest spektakulære stedene å overvære prosesjonene, er i Sevilla, der opptil en million mennesker kommer for å observere de daglige opptogene som marsjerer gjennom byen. Den største prosesjonene finner sted natt til langfredag.

– Sammen med feiringene i Málaga og Valladolid er den blant de mest kjente. Men også i Murcia, Barcelona, Madrid og Toledo er det fint å overvære prosesjonene. Likevel er det Andalucía som har de lengste tradisjonene, og der du vil kunne se flest brorskap gå rundt, tipser Sand.

Palmesøndag, langfredag og 1. påskedag er normalt de viktigste prosesjonsdagene.

Langfredag i Cuenca er også en heftig opplevelse. Da roper deltakerne ut fornærmelser og besvergelser mot hverandre, for å gjenskape atmosfæren Jesus opplevde under sine siste timer blant menneskeheten. Opptoget er kjent som «drukkenboltenes prosesjon», siden deltakerne drikker store mengder Resoli, en slags hjemmebrent.

Vårfest

Men den hellige uka byr også på fest og moro. Den spanske påskefeiringen er i likhet med påskeuka de fleste andre steder i verden, blitt til en religiøs folkefest, der gamle hedenske tradisjoner med å feire vår, fruktbarhet og naturens gjenoppvåkning etter vinteren, blander seg med den kristne fortellingen om Jesu´ lidelse og gjenoppstandelsen.

– Selvsagt er det fest etterpå, som alltid i Spania, sier Sand, og ler.

Flere spektakulære påskefeiringer

1. Samisk påske i Kautokeino

Bryllup og reinsdyrkappløp! Påskefeiringen i Kautokeino er uten tvil den mest spesielle i hele Norge. Under den årlige påskefestivalen kan du få med deg den samiske musikkfestivalen Grand Prix, konserter og bli vitne til samiske, fargerike gigantbryllup. I tillegg arrangeres også VM i lassokasting og i reinkappkjøring. Både på ski etter reinen og liggende på magen på en kjelke. Tør du, finnes det også en egen turistklasse! www.samieasterfestival.com

2. Påsketog i USA

Parader og tog er amerikanernes favorittmåte å feire høytider på. Og påsken er intet unntak. Da inntar påskeharene- og -kyllingene Fifth Avenue i New York og flere andre byer landet rundt. Under de fargerike påskeparadene 1. påskedag pynter folk seg med finstas eller karnevalsklær, og har gjerne på seg fjonge hatter, ofte utsmykket med egg og vårlige fargetoner. Atlantic City har USAs eldste påskeparade som er blitt arrangert mer enn 140 ganger.

3. Latin-Amerika

Den hellige uka er en svært viktig markering i hele Latin-Amerika. I Mexico og Guatemala blir den feiret med storslagne opptog med orkestre og store flåter med religiøse statuer i de flotte, gamle kolonibyene. Feiringen i nydelige Oaxaca i Mexico er spesielt attraktiv. Her lages det også vakre blomsteraltre til ære for La Dolorosa, Jomfru Maria. Over tre millioner mennesker følger dessuten den årlige påskepasjonen i Iztapalapa, en fattig forstad sør for Mexico by. Her ligger «Jesus» i hardtrening og fysisk og moralsk sølibat i et helt år, for å kunne slepe det 90 kilo tunge korset han også blir korsfestet på. I Antigua i Guatemala dekkes gatene i tillegg med de vakreste og mest forseggjorte «tepper» i sagmugg og blomster, som blir borte når prosesjonene turer fram over dem. Også i Cuszco i Peru feires påskeuken med flotte opptog, og husene pyntes med vakre tepper.

4. Hellas

Røkelse, alvor, raketter – og retsina! Påsken er årets største fest i Hellas. Å få føle på den intense og dypt spirituelle stemningen i den greskortodoske påskefeiringen er en mektig opplevelse. De mest troende faster hele langfredag. Om kvelden er det lange, alvorlige prosesjoner, der det synges eldgamle klagesalmer, før midnattsmesse. Lørdag går med til forberedelsen til den store familiefesten på oppstandelsesdagen. Den starter nøyaktig klokken 24, etter en ny midnattsmesse, når presten forkynner «Christos anesti» – Jesu er oppstanden. Da bryter også levenet løs, med tommer, fest og fyrverkeri! På dagen grilles ofte hele lam, og man spiser rødfargede egg, noe som symboliserer gjenfødelsen. Og skyller dem ned med retsina!

5. Filippinene

Verdens blodigste påske feires på Filippinene, det eneste katolske landet i Asia. Her går mange av de troende svært dramatisk til verks for å gjøre opp for sine synder, eller bringe hell, helse og lykke til familien – ved å la seg korsfeste, piske seg selv med skarpe gjenstander eller ved å nagle fast kroppsdeler. En del av de katolske prestene i landet har imidlertid kritisert denne tradisjonen.

Mer fra: Kultur