Kultur

Når alt går på skinner

Interrail er ikke hva det en gang var. Seniorene har allerede kuppet tilbudet. Nå står barnefamiliene for tur.

Bilde 1 av 4

– Kunne ikke du ta med deg ungene og reise bort noen dager?

Trine Lise Antonsen husker at hun spurte mannen sin om dette. Året var 2012 og hun hadde akkurat fått en ny, krevende jobb. Nå måtte hun forberede seg!

Lite ante hun da om at dette ville bli starten på flere lange og opplevelsesrike togreiser i Europa. For Tommie og barna reiste ikke til bestemor på Kongsberg, slik Trine Lise Antonsen hadde sett for seg. I stedet tok de flyet til Nice. Derfra dro de videre med tog til Avignon, Paris og Amsterdam. Sju dager senere var de tilbake hos mamma i Oslo.

– Jeg følte meg litt snytt, innrømmer Antonsen. Neste år ville hun selvsagt være med.

Sovepose ut, komfort inn

Antonsen trekker fram tre digre album. Hver interrail-reise er blitt en fargerik bildefortelling. Albumet for 2013 strekker seg over ti land. Sigurd var da 5 år, Ingeborg 9. Men dessverre fikk den 17 dager lange reisen en litt traurig start, med en søvnløs natt preget av togfergestrekningen på reisen mellom Malmö og Berlin. Etter denne opplevelsen reiser familien helst på dagtid. Som regel har de også forhåndsbestilt hotellrom, og da helst med basseng.

Tommie Antonsen innrømmer at den gamle interraileren i han, 20-åringen med lett sekk og sovepose under lokket, er byttet ut med en familiefar som krever komfort.

Gratis for barn

– Dagens interrailere reiser på en annen måte enn den gangen tilbudet ble lansert i 1972, forteller Wenche Berger, produktansvarlig for Interrail. Hun har jobbet i NSB siden 1976, og følger nøye med på utviklingen:

– De ivrigste brukerne av togreiser i Europa i dag, er eldre mennesker med ønske om en viss standard.

Interrail er altså ikke lenger ensbetydende med rotløs ungdom som tar til takke med en natt på stranda eller under et tilfeldig kjøkkenbord. Heller ikke er det slik at de reisende ønsker å rekke over flest mulig land og byer. Med dagens apper og nettsider er det dessuten lett å skreddersy sin egen spesialrute. Skulle ikke dette være nok, er det alltid hjelp å få på NSBs kundesenter.

– Før du henvender deg dit, er det smart å ha en viss idé om hvor ruta går og til hvilken tid, opplyser Berger. Interrail-eksperten mener dessuten at det er klokt av barnefamilier å styre unna typiske turistfeller og store byer.

– Trafikkaos og barn er en dårlig kombinasjon, mener hun.

Ønsker du likevel å besøke en hovedstad eller to, kan det være like greit å fly, mener Berger. Fly kan være billigere, og du kommer raskere fram, men på den annen side:

– Fly er transport, tog er opplevelse!

Wenche Berger ser sitt snitt til å opplyse om årets tognyhet: Fra og med januar 2015 er interrail for barn helt gratis.

Mange togstasjoner, som denne  Porto i Portugal, er flotte opplevelser i seg selv. FOTO: NTB SCANPIX

Mange togstasjoner, som denne  Porto i Portugal, er flotte opplevelser i seg selv. FOTO: NTB SCANPIX

Korte turer, gode minner

I løpet av 2014 reiste 152 norske barn på interrail. Håpet er at gratisbillettene nå skal friste foreldre til å prioritere tog.

– I motsetning til ved lange reiser i bil, får du mer kvalitetstid og større mulighet til å snakke sammen på toget, mener Wenche Berger.

Som erfaren reiseleder med barn på tog, anbefaler Tommie Antonsen å legge opp til kortere strekninger.

– Fra Zagreb til Sarajevo brukte vi 2 timer med buss pluss 9 timer på tog, opplyser han.

– Det ble i drøyeste laget! Distanser på 4–5 timer holder i massevis.

Underveis bruker familien Antonsen tida til å glane ut av vinduet, snakke om de seneste opplevelsene og spille kort. Nettbrett og lydbøker er kjærkomment reisefølge.

Døde mus og gammel stein

I år skal tobarnsfamilien ut på ny eventyr med toget – i Armenia, Georgia og Tyrkia. Å oppleve nye land er prioritert, mens de helst styrer unna turistmagneter som Euro Disney, Madame Tussauds og Eiffeltårnet. Men Sigurd (6) går ikke av veien for et tempel eller to. En borg, et slott eller palass, det er spennende! Og av og til venter opplevelsene der man minst venter det. Ingeborg (10) blar i reisealbumene. En død mus strekker seg ut på en hel bladside. Hun gyser:

– Æsj, husker dere alle de døde musene på stasjonen i Berlin?

Foreldrene nikker:

– Du får et litt annet fokus når barna er med på tur. (NTB Tema)

Nyttige lenker

Informasjon og billettsalg: www.interrail.eu

Generell informasjon om interrail og plassbilletter: www.eurailgroup.org

Ruteplanlegger for hele Europa: www.reiseauskunft.bhan.de

Informasjon fra NSB: https://www.nsb.no/om-nsb/siste-fra-nsb/interrail-for-hele-familien

Mer fra Dagsavisen