Navn i nyhetene

Ulovlig soveforbud

Kristin Høgdahl (53) er direktør for Nasjonal institusjon for menneskerettigheter, som denne uka slapp en rapport om soveforbudet i Oslo. Rapporten avdekker menneskerettighetsbrudd og diskriminering fra politiet mot utenlandske hjemløse.

Dere konkluderer med at soveforbudet i Oslo er i strid med menneskerettighetene. Hvorfor det?

– Poenget vårt er at politivedtekten fra 2013 ikke skulle rette seg mot spesielle grupper, og var formulert nøytralt. Vår rapport viser at den praktiseres ulikt mot ulike grupper. Vi fant at det er dobbelt så stor sannsynlighet for å bli vist bort om du er utledning enn om du er norsk. Om vi ser på hvem som blir vist bort nesten daglig, er det dobbel risiko igjen, særlig om du har rombakgrunn eller afrikansk bakgrunn. Det andre hovedfunnet handler om måten man bortviser folk på. Det skal gjøres på en minst mulig inngripende måte og tilpasset omstendighetene. Men det viser seg at politiet har en god tone og utviser fleksibilitet overfor norske uteliggere, mens de rutinemessig bortviser utlendinger.

Dere mener også å ha avdekket en del rasisme og unødvendig maktbruk?

– Ja, men vi har ikke bastant konkludert med hensyn til omfang. Funnet vårt viste et overraskende høyt antall personer som sier de har opplevd å bli utsatt for uakseptable, hatefulle og rasistiske utsagn i forbindelse med bortvisning, og unødvendig røff behandling.

Mener dere soveforbudet bryter med menneskerettighetene, og bør fjernes?

– I sin nåværende form, ja.

Hvis dere får det som dere vil, kan jeg slå opp et telt hvor som helst i Oslo og overnatte der?

– Nei.

Byrådsleder Stian Berger Røsland sier til NRK at han ikke er enig i påstandene, og at han har inntrykk av at politiet er profesjonelt?

– Vi har prøvd å gå inn i dette så ryddig og systematisk som mulig, innenfor den begrensede tida vi hadde. Vi har prøvd å framskaffe informasjon om hvordan forbudet praktiseres. Mange av de vi intervjuet hadde truffet hyggelige og profesjonelle politifolk, samtidig som det var overraskende mange som hadde erfart det motsatte. Jeg håper derfor byrådslederen vil anerkjenne behov for oppfølging, og ikke bare avvise problemene.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Long walk to freedom» og «Av måneskinn gror det ingenting». Fantastisk tittel!

Hva gjør deg lykkelig?

– Turer på fjellet.

Hvem var din barndomshelt?

– Nelson Mandela var en bauta. Jeg har jobbet mye med menneskerettigheter i Sør-Afrika.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da tar jeg meg en dans oppå bordet.

Hva misliker du mest med deg selv?

– Jeg er altfor ofte seint ute.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Å, herlighet. Jeg syntes de programmene er litt teite. Men det må jo være noen jeg har lyst til å påvirke. Akkurat nå må det bli byrådslederen.

Visepolitimester i Oslo, Sveinung Sponheim, sier til NRK at det er krevende for politiet å håndheve campingforbudet, og at han ikke kjenner seg igjen i det som framkommer i rapporten.

Mer fra Dagsavisen