Navn i nyhetene

Skriver og tegner

Kari Stais «Jakob og Neikob» kommer på teater denne uka.

Hvem: Kari Stai (42)

Hva: Illustratør, grafisk designer og barnebokforfatter.

Hvorfor: Hennes «Jakob og Neikob» åpner på Det Norske Teatret denne uka.

Jeg har selv gitt bort Jakob og Neikob i julepresang. Hva tenker du om at Jakob og Neikob omtales som en moderne klassiker.

– Om bøkene om Jakob og Neikob kan være i omløp i lengre tid framover, gir jo det meg lykkerus. Det er jo et ønske å lage noe som har ei lang levetid og som gir leserne noe.

Hvordan er det å se sine figurer som teater?

– Kjempespennende! Det er ei sunn og lærerik erfaring som gir meg nye tanker om hvem de to fyrene er og hvordan de kan fortsette å utvikle seg.

Å lage bok er en møysommelig prosess kan jeg tenke meg. Hvordan går du fram? Tar det lang tid?

– Ja, det er en lang prosess. Og det er mange ideer som strander. Men det begynner ofte med en idé med en språklig problemstilling omkring ja-et og nei-et. Dette er knyttet til tema som er grunnleggende i oss. Jeg drøfter ideene med redaktør Ragnfrid Trohaug og så begynner ballen å rulle. Den kan rulle mange veger før det blir bok. Jeg tester også ideene på barn, og merker fort om det fenger eller ikke. Jeg skriver og tegner samtidig, og når ideen begynner å blomstre og feste seg, er det bare å kose seg med selve utføringen. Det er den letteste delen av arbeidet.

Du har et budskap med Jakob og Neikob. Hvor viktig er det for deg?

– Det er det viktigste. Å si noe om at vi alle er ulike, og trenger hverandre, at vi må spille på hverandre og spille hverandre gode, det er viktige budskap. Symbolsk sett representerer Neikob den skeptiske sida i oss – som vi alle har, og Jakob den mer spontane og naive – som vi også alle har. Barna forstår at det ikke først og fremst handler om blid og sur, men om større stemningsleie enn som så. Barn forstår mye, da de har kjent seg som både jakobar og neikobar. Jeg ønsker også å formidle noe om at ja og nei ikke er enkelt. Verden er ikke svart-hvit, men har nyanser. Det er derfor det blir komisk og absurd i dette universet.

Så over til de faste spørsmålene. Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Gunilla Bergströms bøker om Albert Åberg har betydd mye for meg både som leser og forfatter. Hullet av Øyvind Torseter står også høyt på lista.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det gjør meg lykkelig å oppleve den responsen Jakob og Neikob har fått. Tanken på at det jeg har laga betyr noe for folk.

Hvem var din barndomshelt?

– Charlie Chaplin! Allerede som liten rørte han meg som en stor tragiker og komiker.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for, eller mot?

– Alt som handler om oppvekst og trygghet for barn og unge. Jeg er dypt berørt av forholdene rundt barnearbeid i India, da jeg selv var der i 2014. Da Kailash Sartiarti fikk Nobels fredspris sammen med Malala Yousafzai, ble jeg svært rørt.

Er det noe du angrer på?

– Det må i så fall være for noe jeg ikke har gjort.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Det hadde vært fint å slå av en fagprat med Gunilla Bergström.

Mer fra Dagsavisen