Navn i nyhetene

Konspirasjons-TV

Valkyrien-regissør Erik Richter Strand synes han blir stadig mer konspirasjonsteoretiker.

Hvem: Erik Richter Strand (42)

Hva/hvorfor: Regissør av Valkyrien, vinterens store dramasatsing på NRK TV.

Hva er ditt forhold til konspirasjoner?

– Jeg er vel ingen utpreget konpirasjonsteoretiker, men har kanskje blitt litt mer med årene. Kanskje jeg har blitt påvirket av å jobbe med Valkyrien. Jeg blir stadig mer konspirasjonsteoretiker etter hvert som jeg blir eldre.

Har du en favoritt-teori?

– Det er så mange. Hvem drepte John F. Kennedy eller Jimmy Hoffa? Og var vi egentlig noen gang på månen, eller var det en film som Stanley Kubrick lagde? Som teori er det morsomt.

Hva er den store konspirasjonen i Valkyrien?

– Selve premisset er at en mann skjuler sin kone for omverdenen, mens alle andre tror at hun er død. Så allierer han seg med en fyr som er veldig konspiratorisk anlagt.

Forbereder du deg på apokalypsen?

– Nei, ikke så veldig. Men jeg tror veldig mange nordmenn har et svar på spørsmålet «Hva gjør jeg hvis the shit hits the fan?»

Er det sunt eller usunt tror du?

– Jeg tror det er sunt å stille seg spørsmålet. Så er det diagnostikk som må til for å avklare når det bikker over til å bli usunt.

Hva gjør du, hvis the shit hits the fan?

– Jeg vet hvor jeg skal finne mange bomberom.

Som bergenser, hva slags forhold har du til Oslos bomberom?

– Jeg har bodd tolv år i Oslo. Jeg var journalist på slutten av nittitallet, da skrev jeg en sak om offentlige tilfluktsrom. Det ble tatt en beslutning om at det ikke skulle bygges flere, at vi skulle nøye oss med de vi har. Det vitner om en forandring i offentlig mentalitet. Vi er ikke lenger redde for atombomben. Men da vi spilte inn Valkyrien skjedde det noe interessant. Det ble besluttet at bomberom ikke skulle selges til private lenger. Det har de nå sluttet med. Det er jo lett å se i sammenheng med den geopolitiske situasjon. Det er blitt greit å beholde tilfluktsrommene igjen.

Er det mye rotter der nede?

– Mye rotter, ja! Vi har sett masse. Men jeg er ikke redd for rotter. Jeg har faktisk blitt glad i dem. Vi hadde en dyreansvarlig på sett, han avlet opp en stor rottefamilie som vi brukte i serien.

En egen rottefamilie?

– Ja, for at skuespillerne skulle føle seg noenlunde trygge må de være litt tamme. Vi hadde mange rotter, de formerte seg og fikk barn underveis. Man blir jo litt glad i dem.

De rottene dere møtte ufrivillig, da?

– De blir man ikke så glad i.

Hvem var din barndomshelt?

– Zico, fotballspilleren. Han var ikke så veldig høy og hadde krøllete hår. Akkurat som meg. En litt eldre fyr på laget mitt ga meg kallenavnet Zico, og da ble han min helt.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for, eller mot?

– Jeg vil gjerne beskytte ulven. Og for rettferdig behandling av asylsøkere.

Er det noe du angrer på?

– Ja, det har vi vel alle.

Noe du har lyst til å snakke om i avisa?

– Nei, egentlig ikke.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Amy Goodman, programlederen i podcasten Democracy Now.

Mer fra Dagsavisen