Navn i nyhetene

Hemmelig anger

Innvandringsminister Sylvi Listhaug blir veldig opprørt når jenter med innvandrerbakgrunn ikke får bestemme over eget liv i Norge i 2017.

Hvem: Sylvi Listhaug (39)

Hva: Innvandrings- og integreringsminister

Hvorfor: Møter onsdag Dagsavisen-kommentator Hege Ulstein til debatt om ytringsklimaet på Nettavisens konferanse som har fått navnet «Islam. Innvandring. Ytringsklima. Friske meninger 2017».

Utgangspunktet for debatten er: Kan vi kalle hverandre hva som helst i kampens hete? Det har vakt oppmerksomhet når du har kalt dine motstandere hylekor og feministelite. Hva tenker du at den type navnekalling gjør med debattklimaet?

– Dette går begge veier. Det som er litt utfordrende med det debattklimaet vi har nå er at det er mye stempling av hverandre. Det er ikke grenser for hva jeg er blitt stemplet som. Jeg er blitt kalt det meste, og det synes ikke å være grenser for hva som er greit å kalle meg uten grunnlag for påstandene. Det aksepterer jeg ikke, og da sier også jeg tydelig ifra, når jeg føler ting går over styr.

Selv har du valgt å bruke uttrykk som hylekor. Hva tror du den typen karakteristikker gjør med debattklimaet?

– Det er blitt en del av debattklimaet. For meg virker det spesielt at det er få eller ingen som tar opp at de på ytre venstre kan kalle meg nazist, rasist og det som verre er. Da er det noen ganger i kampens hete at jeg tar til motmæle. Det mener jeg man må få lov til. Det er jeg og ikke meningspolitiet som skal definere hvordan jeg skal prate. Det tror jeg folk forstår.

Jeg forstår ikke helt hvem meningspolitiet er?

– Det er ofte venstresiden, mediene og kommentatorer som ofte gir oss på høyresiden motiver som ikke stemmer, og ikke liker at vi kommer med meninger som ikke hører innenfor deres politiske korrekthet. Selv om de mener at jeg ikke kan mene det og det, eller si det på den måten, har jeg ikke tenkt å la meg styre av dem.

Etter Ulsteins kommentar «Sylvilismen: En kort guide», skrev du at denne var gjennomsyret av hat, hån og nedlatenhet. Hva var det du fant hatefullt?

– Hele kommentaren. Måten den var skrevet på og innholdet for øvrig bar preg av det. Bare ordet «Sylvilismen» er et eksempel på hvordan meninger skal stemples, og Ulstein forsøkte desperat å klistre Trump til meg. Da synes jeg det var greit å si tydelig ifra hva jeg mente.

Les Hege Ulsteins «Sylvilismen: En kort guide»

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Onkel Toms hytte. Det er en veldig sterk bok om slavetiden i Amerika, som gjorde veldig sterkt inntrykk på meg da jeg leste den da jeg var 10–12 år gammel.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å være sammen med mann og barn.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da spiser jeg hjemmelaget hamburger med pommes frites, med Pepsi til.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg er veldig pirkete.

Hvem var din barndomshelt?

– Farmor, som var et veldig snilt og godt menneske som jeg var mye hos i oppveksten.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller imot?

– Jeg er ikke så opptatt av å gå i demonstrasjonstog, og vil heller legge innsatsen min i å endre samfunnet gjennom politikken. En sak som opprører meg veldig er når jenter med innvandrerbakgrunn ikke får bestemme over eget liv i Norge i 2017.

Les også: Kjølig duell mellom Sylvi Listhaug og Hege Ulstein

Er det noe du angrer på?

– Det er det helt sikkert, men ikke noe jeg vil avsløre i Dagsavisen.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Mannen min. Han er så trivelig, og vi har det veldig kjekt i lag.

Mer fra Dagsavisen