Innenriks

Dugnad for flyktninger

Høgskolen i Oslo og Akershus vil gi tilbud om et fagmiljø.

Curt Rice (53)

Rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA)

Har iverksatt akademisk dugnad for flyktninger som kommer til Norge med fullført høyere utdanning, som er forskere eller var studenter da de ble tvunget til å forlate sitt hjemland.

Hva innebærer denne dugnaden?

– Det handler om å gi dem som kommer hit til landet en mulighet til igjen å være i et akademisk miljø, til å danne seg et nettverk og få et innblikk i en norsk akademisk institusjon. Dessuten vil de få øve seg på norsk, bli kjent med nordmenn og oppleve noe nytt.

Hvorfor engasjerer nettopp HiOA seg i arbeidet med å ta imot flyktninger?

– Jeg opplever at vi i ledelsen, de ansatte og studenter deler et ønske om å gjøre noe i en vanskelig situasjon. Mange har etterspurt engasjement i saken, fordi det er naturlig å vise medmenneskelighet. Dessuten vil jeg at våre studenter skal få møte noen som har opplevd på kroppen den situasjonen Europa og verden står midt i nå – noen som har måttet forlate alt de har, begi seg ut på en dramatisk reise med et ukjent endepunkt.

Hvordan har oppslutningen blant studentene vært for mentorordningen som er del av dette?

– Påmeldingen åpnet forrige fredag, og det har vært stor oppslutning. Mange sier de vil melde seg, og sier dette gjør dem stolte av å være HiOA-student. Jeg også blir stolt! Student

rådene er svært positive, og Studentparlamentet på HiOA er engasjert og samarbeider.

Hvordan er denne mentorordningen?

– HiOA-studenter melder seg og kurses i å være mentor. Norsk Folkehjelp skal assistere. Når opplegget starter over nyttår, vil to til tre mentorer lage gruppe sammen med fem til ti flyktninger med noenlunde samme faglige bakgrunn. Så møtes de på HiOA om ettermiddagen eller kvelden to ganger i måneden.

Hvor viktige kan flyktningene være som en ressurs for Norge?

– Vi som driver med kunnskap, i utdanning og forskning, trenger kloke hoder og nye tanker. Og Norge trenger kvalifisert arbeidskraft og tusenvis av profesjonsutøvere i årene som kommer. Alle kan noe og har noe å bidra med. Det må vi være åpne for og nysgjerrige på når mange kommer hit til landet. Integrering er en gjensidig affære, der både de som kommer og vi som er her må nærme oss hverandre. Sammen blir vi noe annet enn det vi var.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg får dette spørsmålet ofte, og det er så mange bøker som har påvirket meg. Jeg står for kunnskap og muligheten til å vite om verden gjennom vitenskap. Og da svarer jeg denne gangen «On the Origin of Species» av Charles Darwin, som er en sterk kandidat for den viktigste teorien vi mennesker noen gang har funnet på.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– The war on science.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Vel, jeg tar ikke heisen. Jeg løper i trappene og oppfordrer alle som ønsker seg en bedre hverdag om å gjøre det samme. Og jeg vil gjerne løpe trappa med de flotte folka som jobber med opptak og veiledning på HiOA, for de er flinke til å ta trappene i bruk.

Mer fra Dagsavisen