Innenriks

Fikk en ny sjanse

Nesten en av to nordmenn er positive til å ansette tidligere straffedømte, viser undersøkelse. Hvorfor er det da fortsatt vanskelig for tidligere fanger å få jobb?

- Dersom man ikke skal få en ny sjanse så fortsetter på en måte soningen når man kommer ut. Man kommer ingen vei. Jeg tror det er veldig viktig å føle at man er del av noe, sier Siri Dahl.

Hun er tidligere kriminell, og jobber nå som lagermedarbeider hos Stormberg.

Pene tall

Ifølge undersøkelsen som har vært uført for Stormberg, er så mange som 46 prosent av oss positive til å ansette tidligere straffedømte, dersom vi var ledere. Faktisk, dersom vi skal rangere hvem vi helst vil ansette, er det mer attraktivt å ansette en tidligere straffedømt enn en som er langtidssykmeldt.

I fjor kom bemanningsselskapet Adecco med en tilsvarende undersøkelse. Der var bare folk i sjefsstillinger spurt, og hele tre av fire oppga at de kunne tenke seg å ansette tidligere straffedømte. Dette høres flott ut. Likevel viser det seg at det er tøft å skulle få jobb når du kommer ut av fengsel, og fortsatt er det slik at tidligere straffedømte er en gruppe som står overfor mange fordommer når de skal ut i arbeidslivet.

Ny start

MMI gjorde en spørreundersøkelse i 2006 der de spurte om arbeidsgiveres holdninger til ulike grupper. Her kom det fram at tidligere straffedømte er blant de gruppene som skårer aller lavest når det gjelder sannsynlighet for å bli innkalt til jobbintervju.

- Jeg satt i fengsel og bestemte meg en dag for at jeg var blitt så gammel at det var på tide å ta skjeen i en annen hånd. Jeg snakket med de i fengselet og de tok kontakt med noe som heter «Ny start». De snakket med Stormberg, og jeg fikk et jobbintervju der. Og det gikk jo kjempebra, jeg fikk jobben som jeg nå har hatt i fem år, forteller Siri Dahl.

Hun mener det å komme ut i jobb er helt essensielt dersom det skal gå bra etter endt soning.

- For meg var det veldig viktig å komme rett ut i jobb. Ellers tror jeg nok jeg hadde havnet på kjøret igjen. Det er veldig lett å gå tilbake til det gamle livet når en kommer ut av fengsel, sier hun.

- Vet ikke hva du får

Men hva er da årsaken til at det er så vanskelig for tidligere straffedømte å få jobb? Frykt, tror Dahl.

- Jeg tror arbeidsgivere er redde for å ansette tidligere straffedømte, fordi de ikke vet helt sikkert hva de får. De er vel bekymra for at det ikke skal gå så bra, sier hun.

Likevel er det nettopp det å gi den tilliten som er så viktig, forteller Dahl.

- Jeg føler at den tilliten jeg har fått her gjør at jeg yter en ekstra innsats. Jeg har inntrykk av at det er sånn for de andre her som også har vært i fengsel. Jeg forstår selvfølgelig at det ikke er så lett å skulle vise den tilliten til en tidligere kriminell, men jeg mener at vi som får den tilliten viser oss den verdig, sier hun.

Gir tillit

Stormberg er velkjente for sin rekruttering av folk med en viss bagasje. Deres policy er at en fjerdedel av staben skal være mennesker som har slitt på en eller annen måte, om det er psykiske problemer, eller om de har sittet i fengsel. Dette har de fått mye positiv oppmerksomhet for.

- Jeg tror det ligger mye fordommer hos arbeidsgiver som gjør at folk ikke får den sjansen de fortjener. Alle arbeidsgivere kan egentlig gjøre dette. For oss har det vært en fantastisk måte å få stabile, lojale og dyktige medarbeidere på, sier sjef i Stormberg, Steinar Olsen.

Han tror bedriften hadde vært ganske annerledes dersom de ikke hadde dette mangfoldet i de ansatte.

- Jeg tror vi har tatt bedre avgjørelser med dem som jobber her nå, sier han.

Også Olsen peker på det magiske som skjer når en tidligere straffedømt blir vist tillit. Han forteller en historie om den første som ble rekruttert fra fengsel til Stormberg.

- Vedkommende bodde i fengsel og jobbet hos oss. Så skulle vi ha et seminar som varte så lenge at han ikke kunne bli med. Jeg hadde valget mellom å la ham jobbe alene og få nøkler til lokalet, eller gi ham dagen fri. Han fikk jobbe alene, og fikk nøklene. Selv om det var en viss risiko for meg, gikk det helt fint, sier Olsen.

Han forteller at det er overraskende lite utfordringer med den staben han har.

- Det er vel fire av de som er rekruttert som ikke har klart seg, sier han

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen