Kommunikasjonssjef i Nittedal kommune, Geir Smith-Solvevåg, svarer på vegne av hele kommunen:
1. Hva var foranledningen til at dere valgte å ha overvåkningskameraer på deres skole?
– Nittedal hadde over en lengre periode hatt utfordringer knyttet til skadeverk generelt og tagging spesielt ved skolene våre. Med begrenset kapasitet og nytte ved å ha bemanning og/eller vakttjeneste ved alle byggene utvidede deler av døgnet, valgte vi å sette opp kameraer.
2. Hvor lenge har deres skole hatt overvåkningskameraer, og hvilke erfaringer har dere gjort dere om bruken av disse?
– Vi startet monteringen i 2009 og har i årene som har fulgt hatt en markant nedgang i midler brukt til istandsetting etter hærverk. Følgende graf er hentet fra årsmeldingen til Nittedal-eiendom KF 2015.

Kilde: Nittedal kommune
3. Hva slags tiltak ble satt inn for å løse disse problemene før kameraene ble installert?
– Nittedal har et omfattende, velrennomert og prisbelønt program for kriminalitetsforebyggende tiltak, og skadeverksbekjempelse har vært en viktig del av dette. Holdningsskapende arbeid viste seg imidlertid ikke å være tilstrekkelig.
4. Hvor mange kameraer er det snakk om, og hvor på skoleområdet er kameraene plassert?
– Antallet varierer fra skole til skole, og tar opp bygningsfasader og inngangspartier.
5. Når på døgnet er kameraene operative?
– På barneskolene er kameraene operative mellom 17:00 og 08:00 på ukedager. I helgene tar de opp fra 17:00 fredag til 08: mandag morgen. I tillegg er det opptak 24 timer i døgnet på dager det ikke er undervisning.
– På ungdomsskolene er det tilsvarende opptak, men de starter kl 16:00. Opptak lagres på egen harddisk og slettes etter 7 dager. Driftskoordinator og driftsleder er personene som har tilgang til å se opptak, og tar ut opptak som anses som bevis i samråd med jurist/politi.
6. Er det kjent for foreldre, elever og lærere at det finnes overvåkningskameraer på skolen?
– Vi forholder oss til Datatilsynets omfattende krav til skilting. Vi har også tatt ad notam deres oppfordring til spesiell informasjon til berørte grupper, i vårt tilfelle elever og foresatte. Det er derfor laget et informasjonsskriv som skolene forvalter.